slusaonica01
livestream01

Radio Pag Vela Gospa

Pažani će i ove godine svečano obilježiti blagdan Vele Gospe koji ima posebno značenje za sve stanovnike grada, otoka i okolnih područja. Ove godine svečanu misu u Zbornoj crkvi na blagdan Vele Gospe predvodit će mons. dr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. U procesiji će biti nazočni ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, saborski zastupnici, otočni čelnici i veliki broj hodočasnika. Pažani tradicionalno svake godine na dan Velike Gospe hodočaste iz Starog grada u grad Pagu noseći kip Blažene Djevice Marije.

Stari grad Pag nalazi se oko kilometar južno od današnje gradske jezgre. Nekada veliki i bogati grad, danas je bogato arheološko nalazište i svetište. Sačuvana je crkva sv. Marije izgrađena u romaničkom stilu, crva u kojoj se nalazi kip Majke Božje. U gradu Pagu se 1852. godine pojavila kolera. Da bi se spriječila zaraza iseljena su groblja iz grada i crkava. Na blagdan Vele Gospe 1885. godine Pažani su se spontano okupili u Starome gradu oko Gospina kipa, molećiMajku Božju za spas od opake bolesti. Uzeli su na ruke Gospin kip i donijeli ga u pašku Zbornu crkvu. Zadnje žrtve kolere pokopane su 16. kolovoza te godine, na blagdan Sv. Roka. Tada su se Pažani zavjetovali da će svake Velike Gospe donijeti kip u Pag i da će ona 22 dana, do Male Gospe, biti u Zbornoj crkvi kako bi joj vjernici zahvalili i molili se za spas, zdravlje, mir i ljubav. Gospin kip iz Staroga Grada mnogi vjernici smatraju čudotvornim. Pred njenim likom izmoljeno je na milijune molitvi i toliko zahvala za uslišenja. Mnogi su svjedoci kako im je pomogla vjera u Majku Božju. Zavjetna procesija se održava svake godine. U ovom zavjetu Pažane nisu omeli ni ratovi. To je veliki dan za sve ljude u Pagu, na otoku, ali i šire.Pažani slave Gospu kroz 22 dana, dok se čudotvorni kip Majke Božje nalazi u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, molitvom cijelog ružarija krunice svakog dana. Radosna otajstva su u 8.00 sati, žalosna u 13.00 sati, slavna u 19.00 sati i otajstva svjetla u 22.00 sata. Kroz te dane mnogo ljudi daje svoje doprinose za cvijeće i svijeće. Na blagdan Vele Gospe na Trgu Petra Krešimira IV. mnogobrojne goste zabavljat će popularna klapa Intrade. Organizatori ovogodišnje proslave Vele Gospe su Župni ured Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag.

PROGRAM:

Nedjelja: 12.08.
10:30 i 19:30 sv. Misa (pola sata prije krunica)

Ponedjeljak: 13.08.
19:30 sv. Misa (pola sata prije krunica)
Svetište Majke Božje od Staroga grada

Utorak: 14. 08.
19.00 – 22.00 – prigoda za ispovijed
19.30 – krunica
20.00 – Misa mr Saša Ilijić, župnik Luna
22.30 – 04.30 – cjelonoćno bdjenje

SRIJEDA: 15. 08. – VELIKA GOSPA
Svetište Majke Božje od Staroga grada
05.00 – 09.00 – prigoda za ispovijed
06.00 – Misa, don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan
08.00 – Misa, svećenik iz dekanata
Crkva kod benediktinki
09.00 – Misa
Zborna crkva
10.30 – Svečana Misa, don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan
Svetište u Starom gradu – Zborna crkva
18.00 – procesija od Staroga grada do Zborne crkve
19.00 – Zborna crkva, SVEČANA MISA, predvodi mons. dr. JURE BOGDAN, vojni ordinarij u RH
Trg Petra Krešimira IV
21.00 – klapa Intrade

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK