slusaonica01
livestream01

Na inicijativu Dražena Domjanića, poduzetnog pokretača uspješnih glazbenih edukacijskih i festivalskih projekata iz Lihtenštajna, već lani je usred lunjskog maslinika uređena lijepa kamena pozornica te, uz minimalne intervencije u okolišu, lijep auditorij nad morem i pod nebom.

U subotu, 11. kolovoza, gradonačelnik Novalje Ante Dabo tamo je s opravdanim ponosom otvorio prvo izdanje festivala Olive Classic. U publici, koja je napunila amfiteatar s četiristotinjak mjesta, bila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prve su zasvirale violinistica i umjetnička ravnateljica festivala Sara Domjanić i bečka violončelistica Marie Spaemann. Mikrofoni i zvučnici od kojih se ništa ne može sakriti istaknuli su virtuoznost obje mlade glazbenice, ali razglas baš i nije pogodovao delikatnosti i intimnosti komorne glazbe. Sve dok ga “prst Božji” nije ugasio. Usred Piazzolline suite “Histoire du Tango”, koju je Sara Domjanić svirala s Petritom Çekuom, nestalo je struje, a s njom i razglasa i rasvjete, osim svjetiljki nad notama. Tada je tek počela istinska čarolija. Prirodni amfitetar u tišini paške noći postao je svemirska koncertna dvorana. Slušatelji suspregnuta daha bili su tihi poput sjena tisućljetnih lunjskih maslina, a tonovi dvaju glazbala stopili su se sa svjetlucanjem zvijezda oko blistavih Jupitera i Marsa. Poruku bogova, a i glas publike, glazbenici su uvažili pa je razglas ostao isključen, a simbioza noćne tišine i skladbi Čajkovskog, Paganinija i Piazzole potpuna. Triju Domjanić-Spaemann-Çeku pridružio i duo Aliada koji su u Beču još kao studenti oformili saksofonist Michal Knot i harmonikaš Bogdan Laketić, a sljedeće večeri na pozornici su bile i violistica Isidora Timotijević i violinistica Tetiana Lutsyk /lucik/. Svi oni već godinama zajedno nastupaju na europskim pozornicama. Na početku druge večeri odmah su nam priuštili upoznavanje s vrlo lijepim Kvintetom za gitaru i gudački kvartet Maria Castelnuovo-Tedesca, a do kraja večeri različiti sastavi svirali su raritete i hitove, sve do songova iz “Knjige o džungli”. Mladim virtuozima, koji će ostati glavna pokretačka snaga festivala, na posljednjem koncertu sinoć su se pridružili i Zagrebački solisti kao predstavnici prve u nizu europskih metropola koje bi se u budućnosti trebale izmjenjivati kao partneri festivala. Olive Classic Festival već sada se može nazvati novim kulturnim biserom i Paga i Jadrana. Glazba, masline i zvijezde.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK