slusaonica01
livestream01

Radio Pag PagArtFestival

Recitalom francuskog pijanista Nicolasa Bourdonclea u crkvi sv. Frane u Pagu završio je ovogodišnji, 20. PagArtFestival. PagArtFestival utemeljn je 1999. godine s tada osnovanim zagrebačkim društvom Pažana, a od 2001. produkciju i organizaciju vodi Umjetnička organizacija „Lovro&Nina“. Kako navode organizatori festival beskompromisno razvija ideju „ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste“, što ga izdvaja među brojnim drugim festivalima.

 

„Vjerojatno najveća vrijednost festivala je u tome što je unatrag dvadeset godina zadržao i unaprijedio odaziv publike, kako brojem tako i kvalitetom,“ navode organizatori.

Umjetnički voditelj PagArtFestivala je pijanist Lovro Pogorelić, a produkciju, organizaciju, marketing i P.R. vodi muzikologinja Nina Pogorelić. Pomoćnici su im gitarist Krešimir Bedek i Tea Kulaš. Proteklih godina na PAF-u su nastupili renomirani hrvatski i svjetski glazbenici, među ostalima pijanisti Andrej Gavrilov, Konstantin Bogino, Eugen Indjic i Lovro Pogorelić, gudači Ilja Grubert, Grigorij Žislin, Nikita Borisoglebskij, Monika Leskovar, Aleksandar Milošev i Stefan Milenković, gitaristi Aniello Desiderio, Darko Petrinjak, Zoran Dukić, Petrit Çeku i Krešimir Bedek, lutnjista Edina Karamazova, primadona Dunja Vejzović, komorni ansambli Zagrebački solisti, Komorni orkestar slovenske filharmonije, Zadarski komorni orkestar, Brahms trio (Moskva), Trio Čajkovski, kvarteti Šostakovič, Tartini, Fine Arts Quartet i Papandopulo kvartet saksofona. Na festivalu je nastupio i jazz pijanist Matija Dedić sa svojim triom. Filip Šovagović za PAF režirao je dokumentarni film Koncert- jedan dan jednog klavira s projekcijom u Starom gradu Pagu i monodramu Stanje nacije. Upriličene su izložbe fotografija Mia Vesovića i Damira Fabijanića te gvaševa Ede Murtića. Predstavljena je poezija Luke Paljetka, Natalije Vorobjove Hržić i Nielsa Hava.

Festival se ističe i elegantnim crno-bijelim vizualima s umjetničkim fotografijama J. Portade, klasičnim i nostalgičnim, i to s namjerom, i opet ukazujući na svoju primarnu kvalitetu, a to je-ozbiljnost u svakom pogledu.Jedna od karakteristika festivala je predstavljanje odabranih mladih hrvatskih glazbenika (Lana Genc, Danijel Detoni, Goran Filipec, Filip Merčep i dr.) kao i suradnja s lokalnim izvođačkim skupinama (KUD Družina s izvedbom Paške robinje i Gradska glazba Pag). Festival je otvorio nove koncertne prostore - Stari grad Pag, Crkva svetog Frane u Pagu, Dom kulture Kolan i prelijepe Vrtove lunjskih maslina. Upravo u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina (kao i u Starom gradu Pagu) ovoga ljeta gitarist Krešimir Bedek i češki Orkestar Epoque pod ravnanjem dirigenta Jana Kučere izveli su magični Rodrigov koncert Aranjuez pod zvjezdanim nebom. Filip Merčep je održao pašku turneju (Lun-Kolan-Pag) s programom na marimbi i vibrafonu, Lovro Pogorelić je ponovo nastupio s violistom Aleksandrom Miloševom, a mlade glazbenice Tea Kulaš (orgulje) i Antonia Dunjko (sopran) predstavile su se kroz odabir sakralne barokne glazbe u paškoj katedrali. Festival je završio recitalom francuskog pijanista Nicolasa Bourdonclea. Ovogodišnji program festivala odvijao se od 31. srpnja do 17. kolovoza.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK