slusaonica01
livestream01

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljen je program 700. obljetnice Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu i Stalne izložbe crkvene umjetnosti.

Na predstavljanju je rečeno kako je Stalna izložba crkvene umjetnosti stanovnicima, posjetiteljima grada i otoka Paga, predstavila materijalno i nematerijalno kulturno blago koje je tijekom proteklih 700 godina prikupljano, čuvano i na Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti prezentirano. Novi projekt Stalnog postava, kao prve faze budućeg muzeja po izvedbenom projektu Željka Kovačića, dipl.arh., svojim funkcijama i aktivnostima potvrdit će sastavni dio životnog gesla paških redovnica "ora et labora" i jedinstvenog oblika i način života i molitvi za samoodrživost zajednice, koja ove 2018. godine obilježava sedamsto godina opstojnosti u kontinuitetu u gradu Pagu. Stalna izložba crkvene umjetnosti, koja će se otvoriti 13. studenoga u 13.00 sati, mogla bi snažno utjecati na daljnju revitalizaciju ili značajnije unaprjeđenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana sv. Margarite, kao izvorno umijeće paških benediktinki, npr. proizvodnja baškotina, paške štrike, proizvodnja likera, ručni rad, paška čipka i brojni drugi proizvodi koji su postali prepoznatljivost reda i otoka Paga. Prema projektu, predviđen je prostor za prodaju proizvoda, kao rezultat poznatih umijeća sestara reda sv. Benedikta u svojevrstnom Museum shopu u sklopu budućeg muzeja, kao i opstojnost navedenih vještina koja se desetljećima i stoljećima baštine redovnice samostana sv. Margarite. Samostan sv. Margarite se zahvalio crkvenim i državnim institucijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, pojedincima, tvrtkama i udrugama na nesebičnoj potpori i financijskoj pomoći u realizaciji jedinstvenog projekta Muzeja benediktinki u samostanu Sv. Margarite u Pagu. (Foto: Vedran Benović)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK