slusaonica01
livestream01

Radio Pag samostan Pag

Benediktinski samostan sv. Margarite u Pagu obilježio je 700. godina od utemeljenja, a program proslave je održan u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine. Uz prigodnu svečanost otvorena je i Stalna izložba crkvene umjetnosti. Postav izložbe je radio arhitekt Željko Kovačić, a na izložbi su postavljeni brojni vrijedni relikvijari, slike i kipovi, među kojima su posebno značajni Relikvijar trna Kristove krune iz 15. stoljeća, skulptura sv, Margarite iz 14. stoljeća i slika Bogorodica s Djetetom iz 15. stoljeća. Izložba je postavljena u zgradi u Koludraškoj ulici koja je u postupku denacionalizacije vraćena samostanu.

Program proslave 700 godina od utemeljenja samostana počeo je u 9:00 sati Molitvom Trećega časa u samostanskoj crkvi koju je predvodio otac Jeronim Marin, prior Ćokovca. Od 10:30 do 12:30 sati bila je prezentacija umijeća izrade paške čipke u samostanskom prostoru izložbe paške čipke. U 11 sati na trgu ispred samostana nastupio je KUD-a Družina. Od 11:30 do 12:30 sati održan je Prikaz monografije "Umjetnička baština paških benediktinki" autora prof. dr.sc. Miroslava Granića. U 13:00 sati ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je otvorila Stalni postav Riznice Benediktinskog samostana sv. Margarite. U programu su sudjelovali Paški župni pjevački zbor i ženska klapa Peružini. Na proslavi su bili nazočni predstavnici Grada Paga, zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga Domagoj Vičević i gosti, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo, predstavnici Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba i drugi.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK