slusaonica01
livestream01

Udruga Volim Vlašići, u suradnji s Javnom ustanovom Natura Jadera i Turističkom zajednicom Općine Povljana, otvorila je izložbu fotografija močvarnih staništa u Zadarskoj županiji pod nazivom „Močvarna razglednica".

Izložba je organizirana povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti kako bi se povećala svijest o važnosti bioraznolikosti i njezinom očuvanju. Izložbom se želi prikazati dio ljepote sadržan u močvari – u njenoj raznolikosti vrsta i oku ugodnih krajolika. S druge strane nalazi se još važniji cilj, a to je podsjetnik o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti u vlastitom okruženju i održavanja raznolikosti flore i faune naših močvarnih staništa.
Na otoku Pagu nalaze se tri močvarna staništa, Ornitološki rezervati Veliko blato i Malo Blato i Kolanjsko Blato.
Ornitološki rezervati Veliko blato i Malo blato nalaze se na južnom dijelu otoka Paga. Ovaj prostor od iznimne je biološke važnosti jer je stanište preko 168 vrsta ptica močvarica od kojih je 66 vrsta gnjezdarica. Ptice selice tijekom selidbe potraže tu kutak za odmor i hranu.
Ornitološki rezervat Kolanjsko blato je mediteranska močvara čija je karakteristika bočata voda i močvarna vegetacija. Neposredno okružje su obradiva polja i kameniti pašnjaci. Važna je zbog raznolike mediteranske flore i faune. Posebno je važna što se ptice porijeklom iz Hrvatske i drugih dijelova Europe tijekom proljetne i jesenske selidbe zaustavljaju u Kolanjskom blatu radi hranjenja, odmora ili noćenja. Osim toga, mnoge vrste ptica prezimljuju na ovom mjestu.
Izložbu su otvorili Ana Žunić iz udruge Volim Vlašići, Taida Garibović iz JU Natura Jadera i Neven Tičić iz TZ Općine Povljana. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2018. godine, a može se razgledati od 18 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK