slusaonica01
livestream01
  • image
  • image
  • image

Redovitim pregledima lovki na opažačkim mjestima širom Zadarske županije prateći let prve generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) i dalje bilježimo niski intenzitet populacije ovoga štetnika, osim nešto jači na pozicijama Žman (Dugi otok) i Drage. Stoga i dalje upućujemo na redovite obilaske maslinika, te uzorkovanje i pregled plodova.


Ako se utvrdi 5% aktivnih uboda, tada preporučujemo organiziranu primjenu tzv. „preventivne metode“ uporabom zatrovanih mamaca (pripravak SUCCESS BAIT ili ECO TRAP vrećice).
Ova se metoda provodi uvijek organizirano na nekom području (više maslinara zajedno), inače može biti kontraproduktivna.
Kurativna je metoda (tretman širom ili cijele krošnje) opravdana samo u slučaju jačega napada muhe (10 – 15% aktivnih uboda) i to uporabom dozvoljenih pripravaka prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) Ministarstva poljoprivrede RH (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstva za zaštitu bilja!
Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!
Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 22.08.2019. u Nadinskome blatu, u vremenu od 08:00 -10:00 sati.
Ivan Šimičević,dipl.ing.agr. E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

0
0
0
s2smodern

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK