
Mandre: Fešta od janjetine
Otok Pag nije poznat samo po siru i skuti – ponosi se i svojom janjetinom koja je nagrađena Zaštićenom oznakom izvornosti EU. U subotu, 21. lipnja 2025. dođite u Mandre i saznajte zašto je paška janjetina toliko cijenjena. Uz janjetinu s ražnja moći ćete probati i druga jela pripremljena na tradicionalan kolanski način, ali i druge gastronomske delicije domaćih restorana i OPG-ova.
Paško meso mlade janjetine svoj bogat i istančan okus duguje slobodnoj ispaši ovaca, ovčjem mlijeku i samoniklom začinskom bilju koje raste na neplodnom kamenjaru Paga. Zahvaljujući ovom načinu uzgoja, paška janjetina ima svoj osebujan i prepoznatljiv okus. Sama bit njihove prehrane, bogate eteričnim uljima, leži u otočkom začinskom bilju – kadulji, vrijesku, majčinoj dušici – a posebnog okusa paške janjetine ne bi bilo bez taloga soli koji nosi bura.
Fešta od janjetina održat će se na Velikoj đigi, Mandre u subotu 21. lipnja od 20:00 sati. U zabavnom dijelu programa nastupa klapa Diadora.
“Dođi gladan/a, ovdje se ne broje kalorije – broje se kilogrami janjetine, dobre pisme i dobri ljudi! ” poručuju organizatori i dodaju “Upozorenje: moguće nuspojave uključuju: prejedanje, previše smijeha i spontano pjevanje s nepoznatima!”