
PA(G)ASTRO DANI 2025. – Pag na meniju: Okusi koji pričaju paške priče
Pag na meniju – trodnevna gastronomska manifestacija koja slavi bogatu tradiciju, autentične okuse i otočni način života – vraća se i ove godine u svom prepoznatljivom proljetnom izdanju, od 1. do 3. svibnja. Organizator, Turistička zajednica Grada Paga, pripremio je raznolik program pod motom “Okusi koji pričaju paške priče”, a manifestacija ujedno označava i početak nove turističke sezone na otoku.
Kroz tri dana, posjetitelji će imati priliku uživati u jedinstvenom spoju gastronomije, glazbe, tradicije i prirodne ljepote otoka Paga. Najbolji lokalni restorani – Na Tale, konoba Bodulo, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula i Buffet Uhlinac – pripremili su posebne jelovnike s domaćim paškim specijalitetima po promotivnim cijenama, sve to uz zvuke dalmatinskih klapa koje će u večernjim satima stvarati pravu otočnu atmosferu.
PROGRAM MANIFESTACIJE:
Četvrtak, 1. svibnja
Manifestacija započinje Večernjim đirom po restoranima uz nastup klape Sol, koja će glazbeno pratiti prve gastronomske korake kroz paške delicije.
Petak, 2. svibnja – dan soli, sira i otočnih proizvoda
Od ranog jutra, posjetitelji mogu doživjeti “Jutra u poljima soli” (8:00 – 10:00) te nakon toga posjetiti Pašku siranu na Danu otvorenih vrata (10:00 – 13:00) i saznati kako nastaje nadaleko poznati paški sir.
Na Trgu Petra Krešimira IV, od 11:00 sati, slijedi gastro događanje “Šalša iz srca Podravke” u kojem će Dražen Đurišević pripremati šalšu s ribanim paškim sirom, uz glazbenu pratnju Trio Sol.
U 18:30 u I Magazinu soli održat će se promocija slastice “Posoli s malo cukra”, projekt učenika SŠ Bartula Kašića, dok će se na staroj rivi istovremeno održavati sajam otočnih proizvoda “Najboje od Paga”, uz nastup Tono benda.
Dan završava novim večernjim đirom po restoranima, ovoga puta uz klapu Galijota.
Subota, 3. svibnja – dan za aktivne i znatiželjne
Ljubitelji prirode mogu se od 9:00 uputiti na planinarsku turu “Zagrljaj kamena i vjetra” do vjetroelektrana i stazom Sv. Jure. U 11:00 počinje i besplatan razgled grada “Ulicama našeg grada” sa stručnim vodičem.
U I Magazinu soli u 17:30 održat će se kreativna radionica “Izradi svoju Kaloku”, na kojoj će se učiti tehnike filcanja vune, dok će na staroj rivi već od 17:00 započeti KALOKA – Pag Lamb Festival. Paška janjetina, zaštitni znak otoka, bit će poslužena u različitim interpretacijama poznatih ugostitelja i chefova, uključujući chefa Ivana Pažanina i promotora Podravke Dražena Đuriševića.
Večer se zatvara glazbenim spektaklom – KALOKA partyjem uz nastup Marka Pecotića i Silvije Dvornik, a za vrhunske koktele pobrinut će se Porta Salina i Bamboo.
Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Paga, uz podršku Grada Paga, Udruženja obrtnika, SŠ Bartula Kašića, Podravke, Solane Pag, Paške sirane i Porta Salina bara, dok su pokrovitelji Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, kao i nadležna ministarstva.
PA(G)ASTRO DANI – Pag na meniju od 1. do 3. svibnja 2025. – ne propustite priliku doživjeti okuse i priče koje čine Pag jedinstvenim!