slusaonica01
livestream01

Novaljakoncert

U Gradu Novalji proteklo desetljeće obilježeno je trendom koji odstupa od hrvatskog prosjeka, navodi portal gradonačelnik.hr. Grad Novalja je jedini grad iz Ličko-senjske županije i jedan od tek 27 gradova u Hrvatskoj koji od 2011. do 2018. godine bilježi rast stanovništva.

U tom razdoblju doselilo se 515 ljudi, što je u odnosu na broj stanovnika, najveći rast u Hrvatskoj, a Grad Novalja je, od svih hrvatskih gradova, privukao i najveći broj stranaca.
Stabilne financije i visoki proračunski prihodi, po kojima je Grad Novalja, zahvaljujući turizmu, u samom državnom vrhu, mogućnost zapošljavanja i niz mjera kojima gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Antom Dabom pomaže i olakšava život svojim građanima etablirali su Novalju kao jedan od najprivlačnijih i najkvalitetnijih gradova za život u Hrvatskoj. Potvrđeno je to i u prošlogodišnjem velikom izboru za najbolji grad, koji je proveden s Hanza medijom i agencijom Ipsos plus, a u kojem je Novalja bila u finalu u čak dvije kategorije. Uz kvalitetu života, koju se smatra kategorijom svih kategorija jer se u izračunu najboljih gradova u obzir uzima i mišljenje građana, Novalja je ove godine ušla i u top pet najboljih gradova za gospodarstvo.
Grad Novalja tako je jedan od samo 28 gradova u Hrvatskoj koji funkcioniraju bez prireza, imaju najveće izvorne prihode po stanovniku (9.062), a u top 3 su po broju obrtnika, čak 87 na 1.000 stanovnika, po izdvajanju za zaštitu okoliša i za gospodarenje otpadom. Među najboljima su i po iznosu stipendija i školarina po stanovniku te iznosu porodiljnih naknada po novorođenčadi. Uz to, povećane su naknade za bebe, gradska uprava financira psihologe i logopede u vrtiću i logopeda u osnovnoj školi, financira nabavu radnog pribora i prehranu kao i ekskurzije učenicima slabijeg imovinskog stanja. Učenicima srednjih škola pomažu s 450 kuna u nabavci knjiga, a onima koji se školuju u Zadru, Grad Novalja pomaže sufinanciranjem prijevoza.
Kako bi izbalansirali različite vrste turizma, Grad Novalja je donio mjere kojima se želi potaknuti gradnja visokokvalitetnih hotela. Promjenom Prostornog plana donesena je regulativa koja propisuje da svi hoteli koji se budu gradili moraju imati najmanje 4 zvjezdice. Osim toga, komunalni doprinos za hotele spustili su na simboličnih 12 kuna po kubnom metru, dok su za apartmane povećali na 139 kuna po kubnom metru.
Pazi se i na zdravstvenu njegu građana. Osim 3 liječnika opće medicine, 2 stomatologa u Domu zdravlja i 5 T1 timova hitne medicine, Grad financira cjelokupni iznos punkta pripravnosti u visini od 430.000 godišnje. Uz to, moguća je zdravstvena zaštita za žene, fizikalna medicina i rehabilitacija, oftalmološki pregledi, patronažna zdravstvena zaštita, njega u kući te sanitetski prijevoz.
Što se tiče izgradnje i opremanja komunalne infrastrukture, Grad Novalja je u protekloj godini, uz financijsku pomoć Ministarstva za demografiju koji je povukao dio novca iz EU fondova, uredio i opremio Dječji vrtić "Carić" sa 1,1 milijun kuna. Za vrtić je planirana i rekonstrukcija u smislu dogradnje dvaju jasličkih jedinica, samostalne kuhinje i višenamjenske dvorane.
Ključni projekt kojim u Gradu Novalji želi potaknuti još bolji gospodarski rast je gradnja Poduzetničkog inkubatora, a gradi se i oprema poduzetnička zona Čiponjac. Finalizacijom tih radova, sve bi trebalo biti spremno za investitore i njihove projekte. Malo i srednje poduzetništvo, ponajprije OPG-ovi, potiču se sufinanciranjem kamata na turističke kredite, a prošle godine, pod pokroviteljstvom EU, krenulo se s izgradnjom prvog otočnog poduzetničkog inkubatora što bi trebalo potaknuti i druge gospodarske grane osim turizma.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK