slusaonica01
livestream01

Radio Pag aaGrad Pag

Pag je 30. ožujka 1244. dobio Bulu kralja Bele IV. na temelju koje je postao slobodni kraljevski grad.


Prema priči kralj Bela IV. je 1242. godine došao na Pag bježeći pred Tatarima. Pažani su ga dočekali, ugostili ga, opskrbili hranom i otpratili ga do broda s kojim je nastavio put prema kontinentu. Dvije godine kasnije, u znak zahvalnosti, Pagu je podario status slobodnog kraljevskog grada.
Prof. dr. Mate Suić smatra kao je Bula Bele IV. za Pažane imala značenje „magne charte".
- Sredinom 13. stoljeća provalili su Tatari u naše krajeve. Kralj Bela IV. bježeći pred njima selio je iz jednog dalmatinskog grada u drugi, da bi pobjegao tatarskoj potjernici. U jednoj bitci, za koju neki smatraju da se odigrala blizu Paga, pružili su Pažani kralju veliku pomoć. Da im se oduži za spaseni život i krunu Bela im je 30. ožujka 1244. godine izdao povelju, kojom Pag postaje slobodni kraljevski grad, izjednačen u svemu s ostalim gradovima Dalmacije; njegovi stanovnici nisu trebali po tome priznavati ničije vlasti osim kraljeve i po toj povelji vlast se grada Paga protezala na čitav otok Pag, od jednog kraja do drugog. Tako je grad Pag i čitav otok dobio konačno potpunu slobodu i nezavisnost od Zadra i od Raba. Ovaj Belin privilegij bio je za tadašnje Pažane njihova magna charta, za kojom će, nažalost, morati još često posegnuti u borbi protiv Zadra, a i Raba, navodi prof. dr. Mate Suić.
Bulom Bele IV. Pažani nisu uspjeli riješiti sve probleme oko stvaranja općine, no taj je dokument imao veliko značenje u upravnom razvoju Paga. Zbog čestih sukoba sa Zadrom, izaslanici grada Paga su 1376. godine od kralja Ludovika Anžuvinca zatražili pomoć. Kralj Ludovik je 23. listopada 1376. godine izdao povelju u kojoj se, među ostalim, navodi: „Želimo da prije spomenuta Paška općina uživa sve povlastice i slobode kao i ostali naši dalmatinski gradovi pod našom vlašću."
Na kojim je sve otocima Bela IV. bio nije poznato, ali ako se bitka s Tatarima, kao što navodi Mate Suić, dogodila u blizini otoka Paga, može se pretpostaviti kako je kralj nastavio put sigurnijim pravcem, preko otoka, a ne uz obalu gdje je bio izložen ponovnom napadu. Dok se Bela IV. skrivao na otocima, kan Ogotaj je umro, a Tatari su se vratili u Aziju. Bela IV. je ponovno zavladao Ugarskom i Hrvatskom. Bez obzira što se na Pagu ili u blizini Paga događalo 1242. godine, kralj Bela IV. je Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada i to nije učinio bez razloga. Paška općina se često, a osobito u 13. i 14. stoljeću, pozivala na prava stečena Bulom. Pažani su s osnivanjem vlastite općine počeli u 12. stoljeću i od te namjere nikada nisu odustali. Bili su uporni u nastojanju za osamostaljenjem, za formiranjem vlastite uprave nezavisne od bilo kojeg drugog grada. Bula Bele IV. u tome im je u velikoj mjeri pomogla jer se Bulom Pagu priznaje pravo na vlastitu upravu. Pag je to pravo imao i prije, ali ga je često i gubio. No, tek nakon što je Pag postao slobodni kraljevski grad Pažani su se imali na što pozivati kada su svjedočili o svojem pravu na vlastitu općinu i upravu. Upravo zbog toga je 30. ožujak 1244. godine, dan kada je Pag postao slobodni kraljevski grad, značajan datum u upravnom razvoju grada Paga i zbog toga se 30. ožujka godinama obilježavao kao Dan Grada Paga.
Tek je nedavno Gradsko vijeće Grada Paga taj datum objedinilo s 18. svibnjem, Danom utemeljenja Grada Paga, te je odlučeno kako će se ta dva datuma obilježavati zajedno 18. svibnja.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK