slusaonica01
livestream01

 Radio Pag problem s propusnicama

Tko je u pravu? Je li doista postojao dogovor po kojem se Grad Novalja trebao uključiti u jedinstveni sustav e-propusnica na otoku? Nije to nevažno pitanje kako može izgledati.

Jer, ako je dogovor postojao, onda je u ovoj priči netko nekoga izigrao. I nije teško zaključiti tko koga. A ako dogovor nije postojao, zašto je onda prijedlog uključivanja Grada Novalje u jedinstven sustav e-propusnica, kakav je na području Zadarske županije, stavljen u dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Paga? Nema sumnje kako će, nakon svega, trebati i dodatno pojašnjenje onoga što se događalo u dogovorima oko sustava e-propusnica na otoku Pagu. Jer, otočani zaslužuju znati što se događalo u pozadini ove priče.

Prijedlog odluke da se Grad Novalja uključi u Odluku o ukidanju e-propusnica na cijelom otoku Pagu, odnosno da na cijelom otoku bude jedinstven sustav e-propusnica, bio je na dnevnom redu 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Paga. Nakon prihvaćanja na Vijeću, prijedlog odluke trebalo je uputiti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, a onda i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. Grad Novalja bi se, po tom prijedlogu, iako pripada Ličko-senjskoj županiji, priključio Odluci koja se odnosi na Zadarsku županiju. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić rekao je kako to smatra normalnim rješenjem i kako Pag treba nastupiti kao jedinstven otok.

„Nama je zajednički cilj na prihvatljiv način kontrolirati tko dolazi na otok, kako nam se ne bi dogodio bilo kakav propust, a omogućiti svim našim otočanima da se nesmetano kreću po otoku i Zadarskoj županiji,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Neslužbeno se govorilo kako je postignut dogovor između Grada Paga i Grada Novalje i kako je donošenje odluke na Gradskom vijeću Grada Paga samo formalnost. Kontrolni punkt je doduše, 20.travnja u podne premješten s Paškog mosta na granicu s Gradom Novaljom, kod „Tifona“, no neslužbeno se govorilo kako je to samo privremeno, na jedan dan. Međutim, da će se priča o e-propusnicama ipak drugačije razvijati moglo se zaključiti nakon što je, dan prije sjednice Gradskog vijeća Grada Paga, Stožer civilne zaštite Grada Novalje izdao priopćenje u kojem se navodi kako Grad Novalja zadržava sustav e-propusnica. Usprkos tom priopćenju, neki su u Pagu i dalje vjerovali kako će od 21. travnja sve jedinice lokalne samouprave na otoku Pagu imati jednak sustav e-propusnica. Međutim, pokazalo se kako Grad Novalja ima bitno drugačiji stav o sustavu e-propusnica od ostalih na otoku. Obrazloženje odluke o zadržavanju e-propusnica gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo dao je za „Slobodnu Dalmaciju“.
Rekao je: „Ne želimo otvarati Pandorinu kutiju. Odluku smo donijeli jednoglasno, no moram priznati da nije bilo lako. Nakon iscrpne analize zaključili smo da bi takav način slobodnog kretanja unutar županije u ovim trenucima našem mjestu donio puno više štete nego koristi. Naime, mi kroz koji dan imamo sve mogućnosti da postanemo “free zona” od korona virusa, te ne želimo rapidno pogoršavati stanje. Imamo dvije inficirane osobe koje su dobrog stanja i koje su već treći tjedan bez temperature. Te će osobe, vjerujem, kroz koji dan biti zdrave i mi nećemo ovdje više imati oboljelih. Kod nas nije došlo do lokalne transmisije virusa i kad njihovi nalazi kad budu negativni bit ćemo “free zona”. Kod nas ništa ne radi, ne rade trgovine, restorani. Kada bi pustili slobodan dolazak dobili bi u jednom trenutku “more” ljudi, a samim time i veću mogućnost povratka bolesti. Riječ je o ljudima koji nisu otočno stanovništvo, ali tu imaju vikendice. Dnevno zaprimamo između 60 i 80 zahtjeva za takve e- propusnice. Ti ljudi u ovom trenutku ovdje nebi imali što raditi. Kada se mjere budu relaksirale i kada dođe do otvaranja objekata iza 1. svibnja, namjeravamo i mi popustiti, no prije toga nema smisla, želimo sačuvati epidemiološku sliku.“

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK