slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Klapuni i losture

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja potvrđeno je kako su tijekom terenskog istraživanja u Paškoj uvali, a u cilju utvrđivanja stanja nekih vrsta školjaka, zabilježene žive jedinke plemenitih periski (Pinna nobilis).

Uz to, zabilježeno je da nisu ugrožene školjke rumenke (Callista chione). Obje vrste školjaka su brojne u Paškoj uvali, a žive ukopane u sediment. Radi se o školjkama koje imaju lokalne nazive. Periska je loštura, a rumenka je klapun. Loštura je zaštićena i ne vadi se. Klapun je omiljena školjka na otoku, vadi se i priprema na razne načine, ali mnogi otočani ih jedu i svježe, odnosno neprerađene. Vađenjem klapuna stoljećima su se bavili neki ribari, a vadili su ih za bonace, uz pomoć ulja koje se škrapalo po površini mora i uz pomoć klapunara, posebne naprave za vađenje klapuna, slične ostima. Danas se klapuni vade ronjenjem. Za ljubitelje klapuna dobra je vijest da klapuni u Paškoj uvali nisu ugroženi. Dobra vijest je i to što i lošture nisu ugrožene, jer je pomor loštura zabilježen na velikom dijelu Medirerana, ali i šire.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK