slusaonica01
livestream01

Radio Pag pomor periski

Pomor periski proteklih mjeseci je radikalno ubrzan, za njihov spas vrijeme se broji u danima, kažu stručnjaci. Znanstvenici će uputiti apel predsjedniku Republike, premijeru i predsjedniku Sabora s ciljem da se angažira sve državne resurse i preostale žive primjerke periski odmah stavi u karantenu te da se iz njih nastoji ostvariti intenzivan uzgoj mlađi.


''Pregled je, nažalost, jasno pokazao da je sasvim izvjesno da ako se odmah ne osmisli i realizira mjere spašavanja preostalih još uvijek živih primjeraka već do kraja godine možemo zauvijek izgubiti ovu vrstu jer s obzirom na to da je pomor proteklih mjeseci radikalno ubrzan, za spas periski preostali su ne mjeseci, već tjedni, ako ne i dani. Ako svi nadležni državni organi kao dosad ipak ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno već sada raspoloživih resursa, vjerojatno ćemo moći već sljedeće godine postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti. Nažalost, nismo optimisti, jer u Republici Hrvatskoj teme zaštite prirode i okoliša i dalje zauzimaju sasvim sporedno mjesto" - upozorio je Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.
Stručnjaci strahuju da oporavak periski možda više uopće nije moguć jer, čak ako negdje još uvijek i postoji određeni broj živućih plemenitih periski, najvjerojatnije ih više nema u koncentraciji koja bi omogućila njihovo razmnožavanje, a koje se odvija izbacivanjem spolnih produkata u okolno more.
Iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i resornog Ministarstva poručuju da rade na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja. Važan element u cijeloj priči je suradnja s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode te pojedinim županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.
U aktualnoj situaciji nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru. Plemenita periska (Pinna nobilis), podsjetimo, zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode i podliježe strogoj zaštiti prema Direktivi o staništima EU te se smatra ugroženom vrstom prema protokolima Barcelonske konvencije.

U Pagu ima i uginulih i živih primjeraka
Radio Pag je razgovarao roniocem koji nam je rekao kako vidi situaciju sa pomorom periski u Paškoj uvali:
"Postoje uginuli, ali i živi primjerci periski. Malo dalje od obale su uistinu veliki primjerci koji su živi, ali ima ih i dosta uginulih. Postoji i cijela kilometrima dugačka linija uginulih konjina koje su potpuno izbačene iz pijeska i leže na dnu. Razgovarao sam s nekim kolegama i čini nam se kao da se od prošle godine struktura dna mora u uvali znatno izmijenila. Kada se malo udaljite od obale gotovo svu travu i dno prekrio je neki sivi pijesak, nema trave koje je bilo, a puno manje je i riba." - kaže iskusni ronioc.

Radio-Pag---Periskaa
Radio-Pag---pomor-periski-

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK