slusaonica01
livestream01

Radio Pag Radovi u Benediktinskom samostanu sv Margarite

U Benediktinskom samostanu Svete Margarite u Pagu radi se na uređenju zgrade u Koludraškoj ulici. U toj zgradi je već uređen izložbeni prostor u kojem su postavljene umjetnine i relikvije iz samostanske riznice. Sada se uređuje prizemlje zgrade u kojem će biti prostor za izradu tradicionalnih samostanskih proizvoda, baškotina i raznih slastica. Uz to, u prizemlju bi se trebao nalaziti i prostor za prodaju tih proizvoda. U proteklih tridesetak godina Benediktinski samostan Svete Margarite u Pagu u velikoj mjeri je obnovljen, uređen je krov, unutarnji prostor, vanjski zidovi, dvorišni dio i zgrada u Koludraškoj ulici koja je u vrijeme nacionalizacije bila uzeta samostanu. Radove na uređenju Benediktinskog samostana Svete Margarite podržao je Grad Pag, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, donatori iz Hrvatske, Italije i Francuske.


Benediktinski samostan Svete Margarite izgrađen je 1318. godine u današnjem Starom gradu. Nalazio se sjeveroistočno od Zborne crkve Uznesenja Marijina, a temelji tadašnjeg samostana i danas su vidljivi. Pažani su se 18. rujna 1474. godine preselili u novi grad Pag, ali benediktinke su još neko vrijeme ostale u napuštenom gradu. U novom gradu Pagu Benediktinski samostan Svete Margarite i samostanska crkva Marijinog Navještenja izgrađeni su 1483. godine.
U samostanu se čuvaju brojni umjetnički predmeti, djela umjetničkog obrta, slikarstva i skulpture. U Benediktinskom samostanu Svete Margarite nastala je paška čipka, a paške benediktinke bile su prve učiteljice šivanje paške čipke. Utemeljile su prvu školu za djevojke u kojima su ih stoljećima besplatno poučavale u čitanju, pisanju, kršćanskom odgoju i šivanju čipke.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK