slusaonica01
livestream01

Radio Pag Stari grad projekt

U Benkovcu je održana završna konferencija projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije. Kulturna dobra obuhvaćena ovim projektom su Zavičajni muzej Benkovac, Rimska vila s mozaicima iz 1. st. u gradu Ninu i ostaci Franjevačkog samostana pri crkvi Uznesenja Marijina u Starom gradu na Pagu.

Rekonstrukcija franjevačkog samostana i uređenje Interpretacijskog-multimedijskog centra sa smještajem u Starom gradu na Pagu predstavlja edukacijski kompleks, jedinstveno i međunarodno prepoznatljivo mjesto učenja na terenu otvoren širokom krugu disciplina, s posebnim fokusom na arheologiju, etnologiju i teologiju. Jačanje svijesti lokalne zajednice pridonosi ugledu Grada Paga kao grada kulture. Izrađena je sva potrebna dokumentacija te su dobivene građevinske dozvole za obnovu i muzeološko uređenje sva tri kulturna dobra. Projektna dokumentacija za sve planirane objekte je spremna i čekaju se novi natječaji za prijavu na izgradnju. Projekt financira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna, a stopa financiranja je 72 % i iznosi 3.754.705,90 kuna. Projekt je započeo 1. listopada 2018. godine i traje do 1. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac. Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije, valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom s kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.
Na konferenciji su sudjelovali dionici iz javnog, civilnog i poduzetničkog sektora koji su direktno i indirektno povezani s rezultatima projekta i njihovom daljnjom diseminacijom i korištenjem, gradonačelnici, turistički vodiči, direktori turističkih zajednica, predstavnici udruga, konzervatorski odjel te ostale institucije čiji rad se dotiče turističkih kulturnih ruta.
"Kao nastavak izuzetno uspješnog prekograničnog strateškog projekta HERA, ovaj projekt odličan je primjer kontinuiteta rada u određenom smjeru koji smo definirali. Prostor Zadarske županije ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Živjeli su ovdje razni narodi ostavljajući materijalne tragove svoga postojanja. Danas su to nekropole, gradine, utvrde, sakralni objekti i drugo. Zadaća novih generacija jest njihovo potpuno otkrivanje, proučavanje i konzervacija, ali i valorizacija te njihovo stavljanje u novu funkciju, jer imati bogatstvo koje ničemu ne služi, ne znači biti dobrim gospodarom. A upravo će to i biti učinjeno čime će se kontinuitet nastaviti prema konačnom cilju, valorizaciji kulturne baštine i njenoj integraciji s turističkom ponudom destinacije, a u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva," rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin.
Jedan od ciljeva projekta je razvoj kulturnog turizma kojeg čini mozaik lokaliteta, tradicije, iskustva, načina života ljudi što pridonosi raznolikosti destinacije. Uz projekt je povezan slogan "Tragovi prošlosti i drevni okusi" u čijem naslovu je sadržan znak peke kao poveznice sve tri kulture, Liburna i Rimljana koji su je koristili te Hrvata koji je i danas koriste. Arheološki nalaz peke čuva se u Muzeju ninskih starina. Radi se o obnovi Kulturne baštine i njene valorizacije u cilju stvaranja novog kulturnog turističkog proizvoda koji bi utjecao na produženje turističke sezone i bio dostupan posjetiteljima tijekom cijele godine.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK