slusaonica01
livestream01

Radio Pag Projekt Natura Jadera

Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije "Natura Jadera" provodi projekt koji je od esencijalne važnosti za očuvanje staništa te biljnih i životinjskih vrsta pozivajući lokalne dionike na partnerstvo. "Natura Jadera", među ostalim, upravlja i zaštićenim područjima na otoku Pagu.


"Uz vođenje različitih aktivnosti s prvenstvenim ciljem zaštite prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera priprema i provodi europske projekte kako bi dodatno osigurala sredstva, infrastrukturu, edukaciju te promociju zaštićenih područja i područja ekološke mreže kojima upravlja. Njezina su zaduženja zaštita prirodnih vrijednosti, osiguravanje održivog korištenja prirodnih dobara (koncesijska odobrenja), utvrđivanje i praćenje stanja u prirodi (istraživanja i monitoring), sprječavanje štetnih zahvata ljudi i poremećaja u prirodi (nadzor), promocija, edukacija te stvaranje uvjeta za odmor i razonodu u zaštićenim područjima," rekla je mr. sc. Morana Bačić, stručna voditeljica u JU "Natura Jadera".
Natura Jadera kontinuirano provodi europske projekte. Trenutno se provodi jedan od važnijih i većih projekata, koji će dugoročno olakšati provođenje većine aktivnosti na kojima je Javna ustanova Natura Jadera i inače angažirana. Projekt Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 započeo je na proljeće 2020. godine, a traje do prosinca 2022. godine. Ukupna je vrijednost projekta 186.497.150,36 kuna, od čega je 158.503.452,80 kuna financirala Europska unija.
Republika Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu uspostave ekološke mreže Natura 2000, koju čine područja važna za očuvanje ptica (POP) te područja važna za očuvanje ugroženih stanišnih tipova i vrsta (POVS) navedenih u dodacima Direktive o pticama i Direktive o staništima. Tako ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj obuhvaća 38 područja za ptice i 745 područja za zaštitu ugroženih vrsta i staništa, što je oko 37 posto kopnenog teritorija i 16 posto obalnog mora. Nakon što je Europska komisija usvojila ta područja, najkasnije u razdoblju od šest godina potrebno je uspostaviti ciljeve očuvanja te mjere očuvanja za svako područje. (Foto: Natura Jadera, izvor: ezadar)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK