slusaonica01
livestream01

Radio Pag Kino Jadran u Pagu

U sklopu velikog državnog projekta osuvremenjivanja manjih mjesta i gradova tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, u Pagu je utemeljeno Narodno sveučilište Pag u sklopu kojeg je otvoreno kino. Prvo kino nalazilo se u prizemlju istočnog krila Kneževog dvora, a kada je Knežev dvor postao Robna kuća, kino je preseljeno u zgradu na Goliji, u Dom kulture.

Kino "Jadran" je legendarni i važan dio prošlosti grada Paga. U kinu "Jadran" prikazivali su se dobro birani filmovi, a često je bilo i premijernih prikazivanja. Gotovo uvijek je publike bilo više od sjedećih mjesta i odlukom Narodnog sveučilišta Pag, kino je kasnopopodnevnu projekciju za djecu i mlade i večernju za odrasle. Prema podacima Narodnog sveučilišta Pag, najgledaniji film u kinu "Jadran" bio je španjolski glazbeni film "Majko, slučaj moju pjesmu". Taj film se prikazivao pet dana za redom, s tri projekcije dnevno, a dva dana bile su i jutarnje projekcije. Na svim projekcijama kino je bilo puno. Veliku gledanost imali su i filmovi "Prohujalo s vihorom," "Sedmorica veličanstvenih", mnogi ratni i western filmovi. Djeca i mladi su, sudeći prema podacima o posjećenosti pojedinih projekcija, najviše voljeli westerne, dok su odrasli voljeli drame i ljubavne filmove. Što se sve događalo u kinu tijekom predstava nemoguće je ukratko opisati. Bilo je gađanja malim trklicama, zgužvanim papirom, dovikivanja, pljeskanja...Prije početka predstave, pred kinom bi nastala gužva i kada bi se otvorila vrata, gomila bi nagrnula na blagajnu. Međutim, nije se moglo odmah ući u dvoranu i ponovno bi nastala gužva, a kada bi se vrata dvorane otvorila, došlo bi do naguravanja iz razloga koji nisu jasni, jer projekcija filma ne bi počela prije ulaska svih. Zimi je u kinu bilo hladno, ljeti prevruće. Problem s hladnoćom jedno vrijeme je bio riješen postavljanjem peći na drva. No, problem s ljetnim vrućinama se nije uspio riješiti. Plakati za filmove bili su postavljeni u poseban okvir na pajci i na prozoru kina. Kino "Jadran" imalo je posebno značenje. S kinom, Pag je dobio važan urbani dodatak, mjesto okupljanja, druženja, zabave, ali i posrednog učenja. U svakom slučaju, pokoljenja Paškinja i Pažana su u kinu imala priliku gledati brojne filmove koji se nisu prikazivali na televiziji, filmove o kojima se pisalo u novinama i magazinima. Kino "Jadran" bio je dio urbane kulture i zabave u gradu Pagu i kao takav je ostao u sjećanju onih koji su u njemu imali prigodu gledati filmove.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK