slusaonica01
livestream01

Spomendan cuda Svetog Kriza

U petak, 23. srpnja, u Pagu će se obilježiti Spomendan Čuda Svetog Križa. Tom prigodom, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja održat će se svečana Sveta Misa i čašćenje čudotvornog Križa. Misa će početi u 19:00 sati. Procesija se neće održati zbog epidemioloških mjera. Spomendan Čuda Svetog Križa obilježava se u Pagu kao sjećanje na događaj od 23. srpnja 1413. godine kada je, prema Konstitucijama paškog Kaptola, iz raspela u crkvi sv. Ante Opata potekla krv. O događaju koji je povezan sa Svetim Križem, u Konstitucijama paškog Kaptola se navodi:


"Ovo čudo dogodilo se u Crkvi sv. Ante Opata u Pagu godine 1413., 23. srpnja: čudo veliko u jednog Križa učinjena u rezbariji; curila je Krv iz rane s Boka obilata, kao da je to bio živi Čovjek ranjen, a poslije, sutra dan pojavila se velika kiša što bijaše čudo, budući je pištila tekuća voda na nekim mjestima gdje no prije nije bilo, to jest iza oltara u Crkvi Svetog Tome u Košljunu. Tekuća kao riječna."
Čudotvorni Sveti Križ nalazio se u crkvi sv. Ante Opata u današnjem Starom gradu, na brežuljku s južne strane crkve Blažene Djevice Marije. U Pag je prenesen 1495. godine i smješten je u crkvu sv. Ante Opata koju su Pažani izgradili kako bi se u njoj čuvao Sveti Križ. Crkva je bila povjerena fratrima sv. Dominika. Čudotvorni Križ štovalo se s osobitom pobožnosti. Pažani su, prigodom prenesenja Svetog Križa, dobili od Svete Stolice povlasticu potpunog proštenja za one koji bi se ispovijedili i pričestili te pohodili crkvu i udijelili milostinju siromašnima. Nakon što je crkva sv. Ante Opata propala, Sveti Križ je prenesen u Zbornu crkvu Marijina Uznesenja, gdje se i danas nalazi.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK