slusaonica01
livestream01

dubrava 3

Poučnu stazu u šumi Dubrava u Pagu, koja je dio Posebnog rezervata šumske vegetacije "Dubrava Hanzina", od kada je završena krajem srpnja, posjećuju brojni turisti, izletnici, biciklisti i ljubitelji prirode. Radi se o impresivnom krajoliku koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Paga, a posjetiteljima pruža mogućnost za uživanje u prirodi, odmor i druženje te predivan vidikovac i table s poučnim informacijama.


"Kroz projekt je uređena staza, postavljene su edukativne table od kojih dvije i na Brailleovom pismu te je izgrađen prelijepi drveni vidikovac s klupama i stolovima za odmor i druženje s kojeg puca pogled na Paški zaljev. Malo ljudi zna da je taj zaljev u pradavno doba, miocen, bio jezero u kojem su živjeli i krokodili. To, i još puno toga o samoj šumi hrasta medunca možete doznati kratkom ugodnom šetnjom u hladovini po našoj novoj poučnoj stazi," rekao je ravnatelj Natura Jadere Damir Perić.

Dubrava
Osnovna namjena poučne staze je edukacija i informiranje javnosti o šumi, održivom gospodarenju šuma te zaštiti šuma i prirode. Poučna staza opremljena je klupama za odmor, edukacijsko-informativnim pločama i vidikovcem. Cilj projekta je bio spriječiti daljnja probijanja puteva i staza i na odgovarajući način označiti već postojeće staze kako bi se minimaliziralo, ali i zaustavilo, daljnje probijanje divljih puteva. Šuma hrasta medunca i bijeloga graba Dubrava jedina je listopadna šuma na otoku Pagu. Radi se o panjači hrasta medunca s mjestimičnim crnim grabom koja, zbog svoje prilagodbe na klimu i količinu soli na području na kojem se nalazi, predstavlja i vrijedan genetski materijal. Posebni rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzina zaštićen je od 1988. godine, a prostire se na površini od 28.45 ha. Vrijednost ovog projekta bila je 656.625,00 kn, što je je javna ustanova „Natura-Jadera“ osigurala iz sredstava Europske unije, odosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kroz Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

Dijana Vuleta/Radio Pag

dubrava 2

dubrava 1

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK