slusaonica01
livestream01

Bocanje 06

Na boćalištu u parku na Goliji u Pagu svakodnevno se okupljaju umirovljenici i oni koji će to uskoro postati, kako bi u ugodnom ambijentu, igrali na boće. Boćanje je dobra prigoda za tjelesnu aktivnost, za druženje i razgovor. Igrači su vrlo često ispunjeni natjecateljskim žarom, a to boćanju na Goliji daje posebno značenje i potiče gledatelje na navijanje.

Boće se igraju na proljeće, u kasno ljeto i ranu jesen, a ponekad i zimi. U srpnju i kolovozu, kada su visoke temperature zraka, boćalište miruje, jer tada umirovljenici, u dubokoj hladovini, igraju trešetu i briškulu. Ekipe se sastavljaju prema trenutnom raspoloženju, a igra se vrlo ozbiljno, jer pobjeda je važna. Igra se od ranog popodneva do večeri, a najuporniji igraju i do kasnijih večernjih sati. Na boćalište ponekad dođu turisti i s velikim zanimanjem prate igru i igrače slikaju za uspomenu. Zanimljivo je da na boće igraju samo muškarci. Paški boćari održavaju tradiciju boćanja koja u Pagu traje stoljećima. Naime, pretpostavlja se kako se u Pagu boće igraju još od vremena kada se živjelo u Starom gradu, što ne bi bilo neobično, jer se ta igra igrala još u vrijeme antičke Grčke i Rima. Boćarska igrališta postojala su u Pagu na više mjesta. Tridesetih godina 20. stoljeća veliko boćarsko igralište bilo je na Goliji, na mjestu na kojem se danas nalazi zgrada osnovne škole. Na tom igralištu igralo se do sredine šezdesetih godina. Sedamdesetih godina izgrađeno je boćarsko igralište na Lokunji, na dijelu starog pogodna solane. Boćalište na Goliji uređeno je prije tridesetak godina. Boćari ga redovito održavaju, zalijevaju ga, uređuju rubnjake i sjedišta na navijače, a u blizini imaju i svoj prostor u kojem čuvaju boće.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK