slusaonica01
livestream01

Radio Pag Snimanje govora grada Paga

U studiju Radio Paga počelo je snimanje, odnosno izrada tonskih zapisa govora grada Paga i paške cakavice, kao dio projekta koji je iniciran u emisiji Radio Paga "Domaće besede". Tonski zapis govora grada Paga snimili su Ivanka Benzia i Ivo Fabijanić.

Ivanka Benzia je vrsna poznavateljica dijalekta grada Paga, recitatorica i autorica pjesama na paškom dijalektu, aktivna u brojnim kulturnim i društvenim programima i udrugama u Pagu, među ostalim u u Društvu paških čipkarica "Frane Budak", u Crkvenom zboru i Karnevalskoj udruzi. Ivo Fabijanić je član KUD-a Družina, pjesnik i urednik emisije "Domaće besede". Ivanka Benzia i Ivo Fabijanić zajedno su snimili razgovor na dijalektu grada Paga "Bepo i Marija", a Ivanka Benzia je, uz to, recitirala pjesmu "Paški teg". Snimit će se i pjesma prof. Nikole Kustića "Žandarmi". Tonski zapisi bit će stavljeni na nosač zvuka kako bi se sačuvao govorni oblik paškog dijalekta. Uz to, snimljeni materijali bit će dio dokumentacije potrebne za završetak pokrenutog postupka za zaštitu govora grada Paga i paške cakavice i uvrštenje govora grada Paga i paške cakavice na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Postizanjem tog cilja ostvarit će se mogućnost organiziranja radionica, izdavanje publikacija i održavanje raznih programa na temu govora grada Paga i paške cakavice što bi trebalo omogućiti očuvanje govora grada Paga i paške cakavice, kao i prenošenje znanja tog govora budućim pokoljenjima Paškinja i Pažana.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK