slusaonica01
livestream01

IMG 5289 1

Račun Općine Kolan je, nakon višegodišnjeg spora, sa 5,1 milijuna kuna blokiralo Komunalno društvo iz Paga. U sudskom sporu je Grad Pag tvrdio kako plaća vodu i sve obveze, a da naplatu potrošačima na svom području, preko svojih komunalaca vrši Općina Kolan i zadržava prikupljena sredstva. Nakon dugogodišnjeg spora, sud je pravomoćno presudio u korist Grada Paga.


-Presuda je nakaradna ma koliko bila pravomoćna! Ovo je presedan u Hrvatskoj! Spremni smo na otplatu, ali smo dovedeni u situaciju da se općina s 800 stanovnika bori za goli život. Pagu smo nudili više sporazuma za otplatu duga s različitim rokovima, od jedne do osam ili deset godina. Predlagao sam da platimo glavnicu i troškove, da nam oproste kamate, a uzmu naplatu vode, što je kudikamo veći iznos. Ali, oni nisu imali sluha nego su povukli "ratnički potez" i blokirali su Kolan. Za sve krivim i državu u kojoj se mnogi pozivaju na brigu za otoke i otočno stanovništvo, a do ove je presude dovelo to što nijedna od prethodnih vlada od 2003. godine nije obavila podjelu nekada zajedničke imovine između Paga i Kolana. U ovakvim situacijama se općinski račun odblokira odlukom suda koji će odrediti broj mjesečnih anuiteta i mi smo već uputili takav zahtjev. Ali, ostaje pitanje kako će ovo utjecati na suradnju Grada Paga i Općine Kolan, kaže načelnik Kolana Marin Pernjak.
Načelnik Pernjak navodi kako je upitno normalno funkcioniranje Općine Kolan, financiranje rada vrtića, javne rasvjete, autobusnih linija za djecu, nabavka knjiga, dodjela stipendija...
-Da apsurd bude veći, Kolan ima 60 djece koja idu u vrtiće u Pag i Novalju. Mi to sufinanciramo sa 700.000 kuna godišnje i što će sada – izbaciti djecu iz vrtića?! Pag ima i svojih financijskih problema, pa pokušavaju preživjeti na grbači Kolana, a možda im smeta i to što je njihov proračun s 50 pao na 18, a naš s jednog porastao na 12 milijuna kuna, zaključuje načelnik Pernjak.
Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić navodi kako je presuda pravomoćna i kako od nje nema odstupanja.
-Presuda je pravomoćna i od nje nema odstupanja. Kolan je nudio otplatu glavnice bez kamate, ali mi to ne možemo napraviti jer bi otpis kamata bio kazneno djelo. Nuđena im je otplata glavnice i kamata na pet ili sedam godina, ali su to odbili. S naplatom smo čekali pet-šest mjeseci, ali više nismo mogli. Ma kakvo izbacivanje djece iz vrtića, to je demagogija! Jednostavno: mi smo godinama plaćali sve obveze, a oni su naplaćivali vodu i presudom nam je to sada vraćeno, to je sve. Uostalom, imovina između Paga, Novalje i Povljane je podijeljena za pet minuta, ali su iz Kolana imali nerazumne zahtjeve i zato do toga nije došlo, odgovara gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić. (Prijenos: zadarski.hr)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK