slusaonica01
livestream01

O vađenju školjaka u području Paške uvale gdje to nije dozvoljeno, upozorio nas je čitatelj koji donosi snimke za koje je na karti crvenom i zelenom točkom označio mjesta nezakonitog izlova.

Vlasnik ribarskog obrta (podaci poznati redakciji), prema riječima autora ovog videa devastira područje Paške uvale. Tvrdi da tjedno vadi oko 1000 kg klapuna i prnjavica, a 1 kg ovih školjaka u Italiji se lako prodaju za cca 6 eura po kg.
– Problem je taj što on ne vadi školjke u dozvoljenoj zoni nego svugdje po uvali. Ovim tempom vrlo brzo će devastirati uvalu i nestat će školjke, ribe i mekušci. Zar ćemo svojoj djeci ribe i školjke pokazivati na slikama?! Povlastice su na gumenjaku a sva oprema je na brodu Mađarske zastave – kaže čitatelj.
Napominje da je školjkarenje dozvoljeno na cijelom jadranu i moguće je izvaditi do 5 kg školjaka, no ako se vade u zonama na karti ispod, ograničenja kilaže nema.
– Čovjek je i novinarima priznao da vadi od 500 do 1000 kg. Ovakvim tempom kroz par mjeseci Paška uvala će postati pustoš – upozorava.
Što se smije, a što ne smije, pitali smo stručnjaka. Biolog mora, Filip Bukša pojašnjava:
– Prilikom formiranja izlovnih zona za školjkaše u Paškom zaljevu i Velebitskom kanalu došlo je do velikih propusta struke. Za sam Paški zaljev zona je definirana kao Paški kanal što je geografski netočno. Paški kanal je morsko područje između otoka Paga i Mauna a ne Paški zaljev. Zatim je zona definirana kroz nekoliko geografskih točaka naslovljenih slovima. Tekst glasi da se zona definira linijom kopna i spojnicama tih točaka. Međutim nije definirano kojim redoslijedom se točke spajaju te ih svako može tumačiti kako želi. To je čista posljedica nestručnosti onih koji su ovaj dokument sastavljali. Bilo bi normalno i očekivano da je zona definirana linijom obale i krajnim točkama koje su čvrste strukture na kopnu poput rtova, kao što je to praksa u svim drugim Pravilnicima koji proizlaze iz Zakona o morskom ribarstvu. Ali s obzirom da je za ovaj Plan nadležna veterinarska uprava a ne ona ribarska, nastao je problem – ističe Bukša.

Paškom zaljevu prijeti kolaps
– Žalosno je što je prošlo više od dvije godine i manjkavosti nisu ispravljenje što je dovelo do ovog kaotičnog stanja gdje već preiskorištenim resursima Paškog zaljeva prijeti kolaps.
Zona koja je tako loše definirana služi krivolocvima kao pandam za pravdanje krivlova školjkaša diljem čitavog zaljeva, daleko od granica same zone. Sve je to rezultat donošenja mogućnosti izlova školjkaša bez prethodne analize stanja resursa i dugoročnog plana praćenja stanja populacije ciljanih vrsta, što je pak temelj održivog ribarstva u cjelini – ističe biolog mora, Filip Bukša.
Prijenos: morski.hr

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK