slusaonica01
livestream01

Radio Pag borov prelac

Makadamska cesta koja vodi do vrha Kiršina (repetitor) je omiljena šetnica stanovnika Paga, ali i ljetnih gostiju. Uz šetnicu se nalazi lijepa šumica u kojoj uglavnom raste bor. Mnogi šetači se , osobito ljeti, zadržavaju u šumici i uživaju u hladovini i pogledu na Pag, Pašku uvalu i na soline. Međutim, ta lijepa šumica se nalazi u velikoj opasnosti jer je napadnuta borovnim prelcem, vrlo agresivnim i štetnim nametnikom. Na granama mnogih borova su se, naime, nedavno pojavila gnijezda borovog prelca.

 

"To je žalosno vidjeti, da se o to me nitko ne brine. Ovdje sam uvijek kada je lijepo vrijeme i nisam primjetila da se netko o tome brine. Strašno je ako se dozvoli propadanje ove divne šumice. Mi na otoku Pagu nemamo puno šume i zar ćemo onda dozvoliti da se uništi i ovo što imamo," rekla je šetačica koju smo zatekli u šetnji prema Kiršini.
Ako se hitno nešto ne poduzme, borova šumica bi mogla pretrpjeti veliku štetu, a mogla bi doživjeti nesretnu sudbinu borove šumice kod Kotice koja je nestala kao i borove šumice nasuprot groblju, koja je također uništena.
Borov prelac je leptir i na borovima radi vrlo uočljiva, čvrsta gnijezda isprepletena od tankih bijelih niti u kojima se legu gusjenice. Kada izađu iz gnijezda, gusjenice borovog prelca su jako uočljive jer se kreću u dugačkim kolonama spojene jedna na drugu tako da nalikuju tankoj i jako dugačkoj zmiji. Gusjenice se zakopaju u mekano tlo i pretvore se u leptira. Borov prelac je velika štetočina jer gusjenice obrste borove iglice i bor ostane bez lišća koje mu je neophodno za život, ali su opasne za ljude i životinje, pogotovo za kućne ljubimce. U njihovim dlačicama ima otrova i zato u dodiru s kožom izazivaju jaku iritaciju. Uz to, dlačice su i jaki alergeni i kod osjetljivih ljudi i kućnih ljubimaca mogu izazvati vrlo jake alergične reakcije. U najtežim slučajevima mogu se dogoditi i anafilatičke reakcije. Reakciju može izazvati i mrtva, a ne samo živa gusjenica. Zbog toga je potreban oprez, a stručnjaci navode kako gusjenice ni u kojem slučaju ne treba dirati. Ako ih se slučajno dodirne i pojavi se reakcija, treba odmah konzultirati liječnika.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK