
EN PRIMEUR 2.0 – kušanje prvih mladih paških sireva sezone 2025
U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, 21. ožujka održan je EN PRIMEUR 2.0 – kušanje prvih mladih paških sireva sezone 2025.
U gastronomskom smislu Pag je najzanimljiviji upravo sada, na početku proljeća, jer sad je vrijeme proizvodnje mladog paškog sira, paške skute i paške janjetine. Proizvodnja paškog sira započela je u siječnju i nakon 60 dana zrenja sirevi su spremni za konzumaciju. U atriju Kneževa dvora mogli su se kušati mladi paški sirevi 6 otočnih proizvođača: Paške sirana, Sirane Gligora iz Kolana, Sirane Mih iz Kolana, Mini sirane Skrivanat iz Paga ta OPG-a Tomislav Vidas iz Novalje i OPG-a Branimir Čemeljić iz Kolana.
Okupljene su pozdravili Martina Pernar Škunca u ime Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, Vesna Karavanić ispred Turističke zajednice Grada Paga i Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije.
Uz kušanje mladih sireva, mogla su se probati i vina lokalnih vinara, vinarije Boškinac i Vina otoka Paga. Cocktail Empire Denisa Vlahovca pripremio je izvrsne koktele sa skutom.
U drugom dijelu programa chefa Matija Bregeš iz Boškinca održao je masterclass na kom je pokazao kako napraviti lažni rižoto od krumpira, paškog sira i divljih šparoga. Nakon toga paški ugostitelji iz restorana Boškinac i Na Katine i budući ugostitelji iz Srednje škole Bartula Kašića Pag poslužili su jela na bazi sira, skute, janjetine i ovčetine.
Mini natjecanje učenika Srednje škole Bartula Kašića, ostavljeno je za kraj programa. Kroz kreativne recepte s paškim sirom i skutom učenici su pokazati svoje kulinarske vještine pod vodstvom chefova Ive Novosel i Matije Bregeša. Bila je to prilika da se pokaže da s jednostavnim, lokalno dostupnim namjernicama mogu pripremiti vrhunska jela.
Foto: Elvis Šmit