Kaloka – nova gastronomska fešta na Staroj rivi u Pagu: Festival janjetine kakav još nismo imali

Kaloka – nova gastronomska fešta na Staroj rivi u Pagu: Festival janjetine kakav još nismo imali

Pag će ove godine po prvi put biti domaćin događanja koje u prvi plan stavlja ono po čemu je otok nadaleko poznat – pašku janjetinu. U subotu, 3. svibnja 2025., s početkom u 17 sati, Stara riva u Pagu pretvara se u pozornicu prvog izdanja Kaloka lamb festivala, novog gastro festivala koji janjetinu stavlja u središte kulinarskog doživljaja – i to u street food formatu.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, uz podršku Porta Saline bara, Kaloka donosi spoj lokalne tradicije i suvremenog kulinarstva u ležernom, otvorenom ambijentu. Očekuje nas dan ispunjen mirisima dima, začina, dobre hrane i još bolje glazbe, a sve to uz sudjelovanje vrhunskih lokalnih i gostujućih ugostitelja.

Na meniju će se naći razne varijante janjetine – od tradicionalnog pečenja do kreativno osmišljenih jela za brzu konzumaciju, s potpisom restorana i kuhinja kao što su Na Tale, Zrno soli (Split), Wine & Cheese Bar Trapula, Konoba Bile, te Porta Salina & Bamboo, koji će se pobrinuti za vina i koktele. Svoj doprinos festivalu daju i učenici Srednje škole Bartula Kašića, kao i Podravka d.d., čiji će poznati kuhar Dražen Đurišević kuhati za posjetitelje.

No pravi “highlight” večeri bit će dolazak chefa Ivana Pažanina, koji će kao posebni gost večeri svojim kulinarskim pristupom dodatno začiniti program i atmosferu. Kako kažu organizatori – “stigao je Pažanin u Pag”, i to s razlogom.

Paralelno s gastronomskim dijelom festivala, u Magazinu soli će se od 17:30 sati održati i radionica “Izradi svoju Kaloku” u organizaciji Wooly Handmade. Radionicu vodi majstorica filcanja Nikol Jakopić Donadić.

Glazbeni dio večeri rezerviran je za 21 sat, kada u prostoru Porta Saline bara nastupaju Marko Pecotić Peco i Silvija Dvornik, čime se večer zatvara u tonu dobre glazbe, druženja i vedrog raspoloženja.

Zanimljivo je i porijeklo samog naziva festivala – Kaloka je lokalni izraz koji označava nešto što je ukusno, dobro pripremljeno. Upravo to očekuje sve posjetitelje festivala – janjetina kakvu još nisu kušali, poslužena u formi koju još nisu iskusili.

Ovaj novi gastronomski koncept osmišljen je kao novi iskorak u promociji paške kuhinje, tradicije i otočne kreativnosti, a organizatori ne skrivaju ambiciju da Kaloka postane tradicionalno događanje s prepoznatljivim potpisom.

Partneri festivala su Grad Pag, Udruženje obrtnika Pag, Srednja škola Bartula Kašića, Podravka d.d. i Solana Pag d.o.o.

Ako ste toga vikenda na Pagu – domaći ili gosti – svratite na Staru rivu, doživite pašku janjetinu na sasvim nov način i budite dio prve Kaloke. Pag ima novu feštu – i miriše na janjetinu!

Foto: TZ Pag