
Ki ima kuma, ide kolacići; promocija projekta „Na kraju posoli s malo cukra“
U sklopu programa Pag na meniju, u prostoru I Magazina soli, održana je promocija projekta „Na kraju posoli s malo cukra“ koji je rezultat suradnje Srednje škole Bartula Kašića iz Paga i Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra realiziran uz podršku niza lokalnih partnera.
Više o projektu iz paške srednje škole su nam rekli: “Promocija projekta „Na kraju posoli s malo cukra“ organizirana je 2. svibnja 2025. u 1. paškom magazinu soli, na mjestu gdje tradicija živi u svakom kamenu, u svakom zrnu soli, i u svakoj čestici zraka koji se udiše. Posjetitelji su, zajedno s organizatorima, proslavili ljepotu i bogatstvo otočne tradicije – kroz ono što svi vole, a to su slastice koje pričaju priču o bogatoj i zanimljivoj baštini.
„Ono što ćemo vam danas predstaviti nisu samo okusi naše prošlosti, već i trud i entuzijazam naše budućnosti. Ovaj događaj rezultat je projekta Srednje škole Bartula Kašića u Pagu i Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru, na kojem su marljivo radili učenici ugostiteljskog i grafičkog usmjerenja.“ – najavila je ravnateljica SŠ B. Kašića Marija Pećirko.
Veliki doprinos kvaliteti projekta dali su upravo učenici i nastavnici Prirodoslovno-grafičke škole koji su dizajnirali i izradili ambalažu za slastice na čemu im je paška škola iskreno zahvalna, a posebno kolegicama – ravnateljici Anamariji Ivković i nastavnici Kristini Erlić! Naime, u školama rade stručnjaci koji samozatajno prenose učenicima svoja najbolja znanja i vještine tako da je suradnja među školama uvijek jamac da će iz toga proizići nešto jako dobro.
Učenici ugostiteljskog usmjerenja iz Paga su, pod vodstvom svojih mentora, istraživali, pripremali i s puno ljubavi oživjeli neke od najljepših slastica otoka Paga – poput paškog pandešpanja, laganog biskvita koji se generacijama posluživao u svečanim prilikama, te štrudela od skute -on spaja ono najbolje s otoka – pašku skutu, nježnu i blagu, zamotanu u tanko, ručno razvučeno tijesto. To je kolač koji miriše na proljeće, na trud i ljubav koju domaćice unose u svaki pokret. Osim ovih svima poznatih slastica, učenici su izradili i kekse koje su nazvali jednostavno – paški keksi, a odlikuje ih prhkost ali i specifičnost izgleda (imaju otisak paške čipke, paškog mosta ili samog otoka Paga) te arome otočnog samoniklog bilja (slavuje, lavande i smilja).
Slastica koja se „pojavila“ tijekom samog projekta je i lightmotiv ove promocije, a to je paški bucolaj! Recept za ovaj kolačić otkriven je u staroj bilježnici recepata jedne paške obitelji, a u školu ga je donijela i s učenicima prvi put izradila vanjska suradnica Dragica Fabijanić. Zbog specifičnih i, nekada rijetko dostupnih, sastojaka, bucolaj se pravio samo za velike blagdane, a posebno za Božić. Tada se dijelio djeci koja bi svojim dobrostojećim kumovima došla čestitati božićne blagdane, a oni bi ih darivali upravo bucolajem. Tako je nastala i paška izreka „Ki ima kuma, ide kolacići“ koju smo iskoristili i kao moto projekta.
Za cijelo vrijeme trajanja projekta, kroz proteklih šest mjeseci, s učenicima u Pagu vrijedno su radili voditeljica projekta Teuta Dragoslavić, Ivana Holubec Škunca koja im je pomogla osmisliti i izraditi paške kekse te strukovni nastavnici Teo Bukša i Ivan Cimperman bez kojih sve naše gastro priče ne bi bile moguće.
Pridruženi partneri, tj. oni koji su podržali ovaj projekt su TZ općine Kolan koja nam je uvijek dobar partner, a posebno kad je riječ o tradicionalnoj gastronomiji, te restorani Na Katine i Na Tale koji su nam ustupili svoje prostore za održavanje radionice.
Zahvaljujemo i TZ grada Paga koja je s nama od početaka te nam pomaže svojom logistikom i velikom podrškom. Od srca zahvaljujem direktorici Vesni Karavanić na prilici da promociju održimo u sklopu paških gastro dana koji promoviraju naš najpoznatiji dugogodišnji projekt Pag na meniju a na koji se naslanja i ovogodišnja priča o tradicionalnim slasticama.
Projekt „Na kraju posoli s malo cukra“ nastao je u sklopu Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam 2024.“ Ministarstva turizma i sporta koje je projekt u potpunosti financiralo (isto kao i prethodne dvije faze projekta „Pag na meniju“ Srednje škole Bartula Kašića Pag).
Ovim putem pokazujemo kako tradicija ne mora ostati u prošlosti – ona može biti nadahnuće za nove generacije, koje je čuvaju i prenose dalje, kroz znanje, praksu i ljubav prema vlastitim korijenima. “
Foto: TZ Grada Paga