
Predstavljena Fešta od sira
Posljednjeg petaka u kolovozu Kolan postaje središte gastronomije i tradicije jer tad se održava još Fešta od sira, manifestacija posvećena najpoznatijem otočkom proizvodu – paškom siru. Ovaj događaj, koji se ove godine održava 9. put, okuplja brojne proizvođače i izlagače, te goste iz Hrvatske i inozemstva.
Fešta se održava na Trgu kralja Tomislava u Kolanu, a središnji program počinje 29. kolovoza u 19 sati. Organizatori su Općina Kolan, Turistička zajednica Općine Kolan i Udruga proizvođača paškog sira, a manifestacija nosi oznaku HOP – Hrvatski otočni proizvod i održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi, prema najavama, trebao i otvoriti događaj.
Na konferenciji za medije u prostorijama HGK Zadar predstavljen je program Fešte od sira koji je ove godine proširen u Dane sira i užance. Program su predstavili Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira i Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije.
Posebna gošća ovogodišnje fešte je Michelle Buster, međunarodno priznata stručnjakinja za sireve i uvoznica europskih sireva u SAD. Ona je, kako navodi Pernar Škunca, značajno doprinijela globalnoj prepoznatljivosti paškog sira: “Zahvaljujući Michelle, o paškom siru se pisalo u New York Timesu, BBC-u, u stručnim časopisima i prikazivan je na svjetski poznatim sajmovima poput Fancy Food Showa. Na otvorenju Fešte dodijelit ćemo joj posebno priznanje za promociju paškog sira.”
Hrvoje Anić je izrazio zadovoljstvo manifestacijom za koju kaže kako odražava emociju utkanu u naš vrhunski domaći proizvod. Obiteljski je to posao, nije lagan, donosi brojne izazove, ali i radost i ponos. Sve više kuhara otkriva čaroliju ovog okusa, istaknuo je Anić te poručio proizvođačima koji još nemaju certifikat da svakako porade na tome jer će imati zaista veće mogućnosti plasmana na tržištu.
“Voljeli bi da nam se pridruži što više proizvođača, naime, cilj nam je razbiti mit da je certifciranje proizvoda nešto komplicirano, pa organiziramo i posebno predavanje s edukacijom besplatnom za sve zainteresirane. Kad smo 2019. godine dobili oznaku izvornosti spriječili smo krivotvorenje paškog sira. Ta oznaka znači mnogo, konkretno dokaz je da je paški proizvod proizveden samo na Pagu, od mlijeka paške ovce. Inače, na Pagu danas imamo do 40 tisuća ovaca, pet puta više nego ljudi. Po sezoni jedna ovca može dati oko 200 litara mlijeka, a za kilogram paškog sira potrebno je 7 litara mlijeka.“ istaknula je predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.
Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, pozvao je sve na Feštu od sira, istaknuvši kako je manifestacija dio Strategije općine Kolan koja nastoji biti napredna turistička destinacija, snažnog ruralnog identiteta. U petoj godini kontinuiteta, manifestacija je prepoznata i izvan županije, danas je podržavaju čak tri Ministarstva – turizma, poljoprivrede i EU fondova, uz puno pokroviteljstvo predsjednika republike RH Zorana Milanovića.
Centralni događaj, Fešta od sira, na kojoj se očekuje 47 izlagača, bit će guštanje u siru, vinu, likerima, uz kuhara Renata Kraljeva i koncert Danijele Martinović.
Detalje cijelokupnog programa možete pogledati u ovoj najavi Fešte od sira
(Foto: Udruga proizvođača paškog sira)