slusaonica01
livestream01

PHOTO 2024 04 18 17 23 22

Na poziv gradonačelnika grada Tišnova (Češka Republika) gospina Jiri Dospišila, a u suradnji gospodina Karela Souceka, dugogodišnjeg prijatelja Paga, u nedjelju 14.travnja 2024. u organizaciji Društva paških čipkarica "Frane Budak "Pag u Muzeju města Tišnova otvorena je izložba paške čipke.


"Među svjetski poznatim čipkama, paška se čipka ističe svojom ljepotom, prozračnošću i kvalitetom, a zbog načina nastanka s pravom je uspoređuju s čipkarskim proizvodima istočnog Mediterana. Njegova struktura kao da isprepliće paške stijene i pjenu morskih valova nošenih snažnom burom u labirintu paških ulica. Zajedno, otok, renesansni grad i paška čipka stvaraju jedinstvenu ljepotu koja će vam, bez obzira na težak život na otoku, na trenutak oduzeti dah.
Zajedničko im je istinsko poznavanje lijepog i skladnog, čvrstog i nesalomljivog.
U geometrijskim oblicima s nebrojenim varijacijama pogačica, ročelica, mendulica, kolumbarića, listačića, sunašca, dintela, zupčića pronalazi se kreativan izraz neprekidne priče o ljepoti stvaranja, strpljivosti, ustrajnosti, fantaziji i samozatajnosti paških žena." kaže se u najavi izložbe.
"Paške čipkarice u svojim genima nose osjećaj i želju za usavršavanjem ove umjetnosti, kako bi nesebično prenijele umijeće na buduće generacije i čuvale ovo "bijelo zlato" našega grada" istaknula je predsjednica paških čipkarica "Frane Budak " društva Nedjeljka Oros, te dodala "Bila nam je izuzetna čast prezentirati našu kulturnu baštinu."
Izložba u gradskom muzeju Tišnova će biti postavljena do 12. svibnja 2024. Sljedeća izložba paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica "Frane Budak " bit će otvorena 28.svibnja 2024. u Ženevi.

Elvis Šmit/Radio Pag foto: Društva paških čipkarica "Frane Budak "

paska cipka tišnov

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK