slusaonica01
livestream01

Dan otvorenih vrata Srednje skole Bartola Kasica Pag

Nakon četiri godine pauziranja, Srednja škola Bartula Kašića Pag ponovno je otvorila svoja vrata javnosti u četvrtak, 23. ožujka 2023. godine. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe sadašnji, nekadašnji i budući učenici, čelnici jedinica J(L)RS, predstavnice MRRFEU koje vode program Hrvatski otočni proizvod (HOP), partneri škole na različitim projektima (direktori turističkih zajednica na otoku, predstavnici gospodarskih subjekata) te svi prijatelji škole koji su svojim dolaskom iskazali podršku radu učenika i nastavnika.

Tiskovna za medije u Novalji

U Novalji je, u hotelu "Olea", održana konferencija za medije o projektu "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja".
"Ovim projektom, nastavno na sve ostale projekte, kao što su sanacija luke Žigljen, radovi u ribarskoj luci, sada napreduje izgradnja ribarnice, dogradnja osnovne škole, izgradnja policijske postaje, zatvara se krug ispunjenja svih ključnih elemenata za efikasno funkcioniranje grada," rekao je Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje.

Obljetnica najtragicnijeg dana u proslosti grada Paga

Na Ninskom saboru 1396. godine iznesene su brojne pojedinosti o brutalnoj agresiji Zadra nad Pagom koja se dogodila 24. ožujka 1393. godine. O svemu što se tog dana dogodilo u Pagu odmah je obaviješten kralj Sigismund Brandenburški, a ono što mu je preneseno očito je bilo je toliko strašno da je, za utvrđivanje svega što se dogodilo u Pagu, utemeljio posebnu komisiju u kojoj su bile osobe od njegovog najvećeg povjerenja, Ivan, biskup zagrebački i Ivan Gorjanski, brat hrvatskog bana Nikole. Već po sudjelovanju u komisiji tako visokih dužnosnika može se zaključiti kakve su grozote Zadrani napravili u Pagu.

Svjetski dan voda

Direktor Komunalnog društva Pag Ante Čemeljić čestitao je svima Svjetski dan voda, navodeći kako Komunalno društvo Pag redovito održava vodovodnu infrastrukturu preko koje se Grad Pag opskrbljuje vodom.
"U Pagu je već na početku 20. stoljeća izgrađen vodovod i to od izvora Mirožići, a danas imamo veliki sustav u sklopu Vodovoda Hrvatsko primorje Južni ogranak, odnosno voda se dobiva iz sigurnih izvora s kopna. Uz to, napravljeno je i vodocrpilište na području Vrčića, a u naselju Gorica je prošle godine izveden projekt procprnice," rekao je Ante Čemeljić.

Vijecnik Franci Buksa o divljem odlagalistu otpada

"Može li se riješiti problem bacanja otpada uz staru cestu prema Košljunu? To je lijepa biciklistička staza, ljeti se onuda voze mnogi turisti, a tamo je sve puno smeća."
Ovim navodom i pitanjem vijećnik Franći Bukša je na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Paga potakao raspravu o problemu divljeg odlagališta otpada na makadamskoj cesti Pag-Košljun, drugoj po starosti na otoku i jednoj od najljepših otočnih biciklističkih staza.

Sa 11 sjednice Gradskog vijeca Grada Paga

Čistoća Pag, d.o.o. dobila je komunalnu opremu vrijednu 86. 289,83 eura. Od tog iznosa 60 % financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 40 % Grad Pag. Radi se o samostojećem okolišno neutralnom komposteru s biofilterom zakupnine 30 m3.

LAG Mentorides radionica

Ured LAG-a "Mentorides" provodi 5. natječaj iz mjere 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" kojima nudi 15.000 eura bespovratnih sredstava po prijavitelju. Iznos ukupne potpore je 165.000 eura što znači da će biti dovoljno sredstava za 11 prijavitelja. Natječaj se odnosi na poljoprivrednike s područja cijelog otoka Paga te Raba i Lopara. Uvjeti natječaja i kriteriji odabira nalaze se na stranici www.lag.mentorides.com

Orgulje Pag

Kardinal Agostino Valier (1531.-1606.) je 1579. godine, kao apostolski vizitator, posjetio Pag, a zahvaljujući njegovim zapisima poznate su brojne pojedinosti o Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu iz vremena njegove posjete. Valier je podrobno opisao crkvu, pisao je o opremi i izgledu dvanaest tada postojećih oltara i identificirao je njihovu lokaciju unutar crkve, opisao je baptisteriju, propovjedaonice, dva raspela i orgulje. Prema Valierovim navodima orgulje su se nalazile u sredini crkve, pod lukom arkade južno od središnjeg oltara. Drugi apostolski vizitator M. Paulli je 1603. godine, u opisu Zborne crkve Marijina Uznesenja, također spomenuo orgulje.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK