slusaonica01
livestream01

kolacic 1

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, kao priznanje za izuzetne proizvode koji vjerno čuvaju bogatu tradiciju, autentičnost i posebnosti grada Paga. Ove vrijedne oznake dodijeljene su za niz jedinstvenih proizvoda: koludrašku štriku, kolacić, paški baškotin i paški rafajol, kao i za nadaleko poznatu pašku čipku koju s velikom pažnjom i ljubavlju izrađuju časne sestre benediktinke.

 

Paški baškotin jedan je od najprepoznatljivijih simbola otočke slastičarske tradicije. Ovaj hrskavi, zlatno-pečeni biskvit koji se stoljećima izrađuje prema izvornoj recepturi koludrica, odlikuje se izrazito specifičnim okusom i dugim rokom trajanja. Njegov neodoljiv miris i bogatstvo okusa čine ga nezaobilaznim dijelom svake obiteljske svečanosti, ali i savršenim poklonom za drage i poštovane osobe. Baškotin, čuvan kao tajna otočka delicija nije samo kolač već i dio kulturne baštine grada Paga kojeg generacije otočana obožavaju i izuzetno cijene.

Koludraška štrika, prava poslastica među tradicionalnim otočkim slasticama, izdvojena je zbog svoje autentične izrade i neponovljive kvalitete. Ovaj osebujni slatki proizvod, rađen isključivo ručno, simbol je vještine, ljubavi i strpljenja. Štrika krasi svako paško vjenčanje i druge svečane prigode, a njezin poseban okus i nježna tekstura ostavljaju trajan dojam na svakog tko je kuša.

Paški rafajoli, još jedan dragulj iz paške kuhinje, tradicionalni su kolači izrađeni od prhkog tijesta, ispunjenog bogatim nadjevom od oraha. Ovi trokutasti kolačići odišu jednostavnošću, ali istovremeno oduševljavaju slojevitošću okusa i nježnošću. Izrađuju se prema starinskoj recepturi koja se brižno prenosi s generacije na generaciju, čineći ih autentičnom slatkom delicijom koja povezuje prošlost i sadašnjost grada Paga.

Kolacić, omiljeni među lokalnim stanovnicima i posjetiteljima Paga, mekano je pecivo s nježnom aromom anisa, oblikovano u prepoznatljiv oblik koluta. Ova jednostavna, ali neodoljiva slastica odiše domaćim mirisima i okusima koji vraćaju uspomene na stare otočke kuhinje, djetinjstvo i obiteljske trenutke.

Pored izvanrednih prehrambenih proizvoda, Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu ponosni je čuvar i baštinik paške čipke, koja je također dobila prestižnu oznaku HOP. Paška čipka, izrađena rukama časnih sestara, pravi je umjetnički dragulj, čija složenost i ljepota predstavljaju vrhunac ručne izrade te su prepoznate i cijenjene diljem svijeta. Svaka čipka priča priču o strpljenju, tradiciji i vrhunskom umijeću.

Dodjela oznake HOP na razdoblje od pet godina ovim izvanrednim proizvodima još jednom potvrđuje njihovu izvornost, visoku kvalitetu i neprocjenjivu ulogu u očuvanju tradicionalne, kulturne i gastronomske baštine grada i otoka Paga. HOP oznaka predstavlja ne samo priznanje za trud i posvećenost koludrica u očuvanju tradicije, već i poticaj za daljnje promicanje lokalnih proizvoda, koji su svojim jedinstvenim karakteristikama postali prepoznatljivi simbol i na međunarodnoj sceni.

Ova dodjela posebne je važnosti za Samostan sv. Margarite i grad Pag, njegove stanovnike i posjetitelje jer slavi očuvanje autentičnih otočkih proizvoda koji ne samo da obogaćuju gastronomsku ponudu, već i čuvaju vrijednosti koje se prenose kroz generacije.

Izvor: Pag.hr

kolacic-1
Pag-02
67124a76d6c34
ae112e66692f8a022aca42f836fc9389
strikauoblikusrca-2

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK