slusaonica01
livestream01

turizam 2

Turistički podaci u predsezoni najavljuju obećavajući nastavak glavnog dijela turističke sezone na području Grada Paga. Razgovarali smo s Bernardom Maržićem iz Turističke zajednice Grada Paga koji je pobliže opisao dosadašnje turističko stanje na terenu.


Na području TZG Paga od 1. siječnja do 25. lipnja zabilježeno je 25 186 turističkih dolazaka i 131 045 turističkih noćenja. To je rezultat od 3 % više dolazaka, ali i 2 % manje noćenja. Glavni razlog tome su sigurno vremenske prilike u lipnju koje su bile sve samo ne pogodne, pogotovo za kamping turizam. Tako se u privatnom smještaju bilježi rast u odnosu na prošlu godinu od 5 %, hoteli bilježe iste rezultate kao 2022., no kampovi bilježe pad od 8 %. Struktura gostiju jasno pokazuje da je i dalje najjače emitivno tržište Njemačka, slijede ih gosti iz Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. Upravo Nijemci su zabilježili pad tijekom lipnja, ali i dalje su najbrojniji gosti. Slovenci bilježe rast, Poljaci bilježe rast od 20 %, a posebnost je to da preferiraju obiteljski smještaj.
Proteklog vikenda koji je obilježio festival čipke i događanja vezana uz Festival čipke, eVisitior je zabilježio 6000 turista u Pagu. Po strukturi smještaja, najviše ih je boravilo u objektima u domaćinstvu; u privatnim apartmanima 2500, u kampu Šimuni je bilo 2000 gostiju, dok je u hotelima boravilo oko 500 gostiju. Iz TZ Grada Paga apeliraju na prijavu svih gostiju koji plaćaju porez na stan ili kuću za odmor na području Grada Paga, tzv. vikendice. Cijena pristojbe je simbolična, a treba imati na umu da se i tim sredstvima financiraju događaji poput, primjerice, Festivala čipke. Osim toga, ovo je zakonska obaveza svakog vlasnika vikendice. Za sva pitanja vlasnici se mogu obratiti djelatnicima Turističkog informativnog centra u Veloj ulici.

Cijeli razgovor s Bernardom Maržićem iz TZ-a Grada Paga može se poslušati u Slušaonici na stranicama Radio Paga.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK