slusaonica01
livestream01

Radio Pag Pici u padelici

U Zubovićima je, u konobi Marina, održana manifestacija pod nazivom "Pici u padelici" koju je organizirala udruga "Veli škoj" iz Zubovića, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Grada Novalje. Jedan od ciljeva manifestacije "Pici u padelici" je promicanje barbarskog luka (češnjaka) i pika od luka koji je u Zubovićima, kao i na cijelom otoku Pagu, stoljećima bio omiljeno jelo. Tomislav Zubović iz udruge Veli škoj je u izjavi za RADIO PAG pojasnio što su pici.
"Pici su izdanci luka koji se vade kako bi nastalo sjeme," rekao je Zubović.


Na manifestaciji su pici bili pripremljeni na razne načine, a kao prilog su posluženi odresci od morskog psa. Kako je za RADIO PAG rekao Tomislav Zubović, nekada je gotovo svaka obitelj u Barbatima uzgajala luk, no danas se s tim bavi manji broj ljudi.
"Želja nam je potaknuti ljude s našeg područja na ponovno uzgajanje luka, ali i zaštititi naš luk, jer je poseban i po svojstvima drugačiji od luka koji se uzgaja u drugim krajevima. Provode se analize našeg luka na temelju čega će se provesti postupak zaštite," rekao je Zubović.
Pici, nekada omiljeno sezonsko jelo, nije u ponudi otočnih restorana, a na otoku se prodaje samo u jednoj trgovini. Upravo zbog promicanja pikov kao izuzetno zdravog i ukusnog jela, ljeti se organizira manifestacija "Pici u padelici" kako bi se i strance upoznalo s picima kao namirnicom i jelima koje se od pikov mogu napraviti. (Foto: udruga Veli škoj)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK