slusaonica01
livestream01

Vizir

U Srednjoj školi Bartula Kašića Pag izrađeni su plastični nosači za vizire pomoću 3D printera kojeg je školi posudio Centar za kulturu Grada Novalje, odnosno Gradska knjižnica.
Na pripremi izrade 3D modela vizira i printanja radio je profesor informatike Šime Gligora.


"Početni impuls za izradu nosača i cijelih vizira dobio sam gledajući što rade moji kolege u Hrvatskoj i Europi. U razgovoru s poduzetnikom Borisom Šuljićem iz Novalje, zaključio sam da bi bilo najbolje iskoristiti 3D printer koji je on svojedobno poklonio Gradskoj knjižnici u Novalji. 3D model vizira preuzeo sam od danskih kolega jer mi se učinio prikladnim, ali sam ga malo i preradio da bi omogućio ispis veći broj vizira u što kraćem vremenu. Tako danas naš printer dnevno printa 35-40 komada vizira na koje se onda stavlja folija i zaštita je spremna," rekao je Šime Gligora.
Problem se pojavio kod nabave folija, kojih u tom trenutku nije bilo. Problem je riješen korištenjem nekadašnje grafofolije koje su se koristile za grafoskope.
Osim vizira, pomoću 3D pisača ispisane su i kopče za maskice. Kopče nisu dio zaštitne opreme već one olakšavaju dugotrajno nošenje maski jer pomoću kopče maskice ne ostavljaju ožiljke na licu i ušima. Do sada izrađene zaštitne vizire i kopče poklonjene su Domu zdravlja Novalja i to 40 komada, a ambulantama obiteljske medicine u Pagu i ginekološkoj ambulanti još 20 komada. Jedan dio vizira i kopči doniran je i sanitetu Opće bolnice Zadar.
"Sada smo u postupku nabave dodatnih materijala za izradu. Kada bismo uspjeli nabaviti svoj printer i, naravno, donaciju u materijalu, na ovaj bi se način, brzo i povoljno moglo proizvesti dosta ove vrste zaštitnog materijala za zdravstveno osoblje, ali i sve one kojima je priroda posla takva da moraju kontaktirati s ljudima i dovoditi se u opasnost od zaraze," rekla je Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartul Kašić iz Paga.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK