slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Lun jahanje u masliniku

Lunjski maslinici prava su atrakcija za turiste. Nude blagodati plodova stoljetnih stabala, a ondje se može šetati, voziti bicikl, uživati u kazališnoj predstavi ili popiti ljekoviti čaj u hladu masline.


Valerija se vratila iz Irske, gdje, kako kaže, nije mogla osjetiti i doživjeti to što može u rodnom Lunu.
-Sva ta mirnoća, od maslina, mora, Dalmacije, ljudi, govori Valerija Šupraha iz Luna.
A tisućljetne masline mogle bi mnogo toga ispričati. No govoriti ne umiju pa za njih sve jezike govori maslinov čaj. Osebujna okusa davne i ne tako davne prošlosti, prepun je zdravih sastojaka.
-Posebno kod kardiovaskularnih bolesti, jako se dobro pokazao kao imuno regulator kod virusnih oboljenja, probavnih sustava, naglašava Tanja Galić, Natura luna Lun.
Prepoznali su to i turisti, kojih je i ove godine pun maslinik.
-Najbolje radimo kad su nam malo lošiji vremenski uvjeti, tako da zadnja dva vikenda smo zbilja imali udarne vikende koji su bili bolji nego lanjski, istaknuo je Danijel Šegota, vodič vrtovima Lunjskih maslina.
Na temelju usmene predaje ili istražujući otok, turisti dođu, vide i oduševe se. Izgled stabala te pogled na more i otoke, kažu, osiguravaju jedinstven bijeg od svega što poznaju.
-Već smo dva tjedna na Pagu i danas smo odlučili doći malo u Lun i pogledati ove masline. Super je, sviđa nam se ovdje, govori Mitja Rozman iz Slovenije.
-Uz ljepote samoga otoka, mir, spokoj i čisto more, tu je i očaravajuća priroda koja je kontrast i bijeg od užurbane svakodnevice, naglašava Mark Turost iz Njemačke.
No, ako se želi uzbuđenje, preporučuje se jahanje.
-U početku im je čudno vidjeti konja u masliniku. Odmah svi vade mobitele i fotoaparate. Neki nas zaustave i pitaju da li mogu jahati, rekao je Berislav Badurin iz Luna.
A ako to nije dovoljno, na kraju dana, u atriju maslinika, pod zvjezdanim nebom, može se pogledati kazališnu predstavu.

Prijenos HRT

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK