slusaonica01
livestream01

 Radio Pag O kvartirima

Prema zapisima M. L. Ruića, grad Pag, čija je izgradnja počela 1443. godine, izgrađen je u pentagonalnom obliku, sa središnjim trgom i četiri glavne ulice.

Svaka od četiri glavne ulice spajaju se sa središnjim trgom i dijele grad na četiri kvartira. To su kvartir sv. Jakova, kvartir sv. Marije Velike, kvartir sv. Frane i kvartir sv. Ante Opata. Grad Pag su do 1855. godine okruživale zidine i kule i do tada je svaki kvartir imao vrata. Vrata su bila na kraju svake od četiri glavne ulice, na "četiri glavna vjetra". Prva vrata bila su okrenuta prema buri i nazvana su Porta de la Terra firma (Vangrada), druga prema maestralu i nazvana su Uhlinac, treća prema lebiću nazvana su Porta Catena (Katine), kod kojih je bio kameni most s dva luka i četvrta prema jugu, nazvana su vrata sv. Ante zbog crkve sv. Ante koja je bila u blizini.
Postojala su još jedna sporedna vrata, nazvana Mala vrata, napravljena pod upravom conta Bemba. Mala vrata bila su kod treće ulice od vrata Katina (donje Vele ulice) na jugo. Pragovi svih gradskih vrata bili su napravljeni od kamena klesanika. Na svim vratima bio je prag od velikih klesanika, a na vrh praga pojedinih vrata bio je natpis. Na vrh praga na vratima na Uhlincu bio je natpis: "Za vrijeme sretne sudbine knez Toma Georgij ovdje postavi temelje gradskih zidina, a da prkosi zubu vremena, postavi svoj grb 21. siječnja 1468. godine."
Gradska vrata su se zatvarala kada bi pala noć, a otvarala su se u zoru. Tijekom noći nitko nije mogao izlaziti iz grada niti ulaziti u grad. Svaki kvartir imao je po jednu važnu građevinu, od kojih su sačuvane tri. U kvartiru sv. Ante je Kneževa palača, u kvartiru sv. Jakova je palača biskupa Antuna Palčića, u kvartiru sv. Marije je Zborna crkva. U kvartiru sv. Frane bila je javna loža koja nije sačuvana.
Nakon rušenja zidina 1855. godine, neki pragovi gradskih vrata su bačeni more, a neki su postavljeni u temelje nekih zgrada. Navodno se jedan prag nekadašnjih gradskih vrata nalazi na dnu Mandrača, a dva na dnu mora kod Magazina. Od svih gradskih vrata preostao je samo dio bočnog praga s vrata na Uhlincu koji danas služi kao kamena klupa uz parkić na Mandraču.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK