slusaonica01
livestream01

Radio Pag Odlazak Slovenaca

U dosadašnjem tijeku ovogodišnje turističke sezone na otoku Pagu Slovenci su bili najbrojniji gosti. Najviše Slovenaca je u otočnim kampovima, ima ih i u obiteljskom smještaju, a dosta Slovenaca na otoku ima nekretnine u kojima borave tijekom ljetnog odmora. Turistički rezultati za prvi dio kolovoza na otoku Pagu su zadovoljavajući.

Broj dolazaka turista i broj noćenja je oko 70 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, što je znatno bolje od onoga što se, na početku pandemije korone, predviđalo. Međutim, ukupan turistički rezultat za kolovoz pogoršat će se zbog odlaska Slovenaca. Vlada Republike Slovenije stavila je Hrvatsku na crvenu listu, a Jelko Kacin, glasnogovornik Vlade, rekao je kako je rok za povratak u Sloveniju, bez obaveze odlaska u karantenu, do kraja tjedna.
Zbog toga su mnogi od njih već napustili Hrvatsku, a tako i otok Pag. Neki će vjerojatno otići u zadnji tren, u subotu poslijepodne ili u nedjelju ujutro. U svakom slučaju, teško je očekivati da će idućeg tjedna na otoku Pagu biti Slovenaca, što znači da će se i broj turista znatno smanjiti. Uz tu neugodnu okolnosti za otočni turizam, sretna je okolnost što Nijemci ne moraju neplanirano otići s otoka Paga. Naime, Njemačka na svoju crvenu listu nije stavila Zadarsku županiju i Ličko-senjsku županiju, što znači da gosti iz Njemačke mogu boraviti i na području Grada Novalje, što je Ličko-senjska županija, i na podruju Općine Kolan, Grada Paga i Općine Povljana, što je Zadarska županija. To je važno, jer su Nijemci, po broju dolazaka i ostvarenih noćenja, odmah iza Slovenaca. No, bez obzira na to, nagli odlazak Slovenaca bit će veliki udarac za otočni turizam.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK