slusaonica01
livestream01

f IMG 4082

U Pagu je, u četvrtak 23. i u petak, 24. kolovoza održan 5. Festival starih zanata na kojem su sudjelovali Udruga Paška alka iz Paga, Udruga Stari zanati iz Hlebina, KUD „Sveti Jeronim“ iz Vlašića, izrađivač vrši Mladenko Olić iz Vlašića, paške čipkarice i obrtnici. Festival starih zanata održan je na Veloj ulici i na Trgu Petra Krešimira IV., a otočanima i turistima su prikazani neki stari zanati koji su nekada bili temelj svakodnevnog života, a danas su sve rijeđi ili su potpuno nestali.

Među ostalima, na festivalu je prikazano lončarstvo, stolarstvo, kovačnica, izrada vrša od žuka, košaraštvo, sirarstvo, izrada paške čipke, tradicionalno pečenje rakije, predenje vune na kudiju, opletanje boca i popravak ribarske mreže. Članovi udruge Stari zanati iz Hlebina su, na Trgu Petra Krešimira IV., postavili vrtuljak koji se okreće snagom ruku. Uz to su, u Veloj ulici, napravili malu kovačnicu i tako su mnogi posjetitelji festivala možda i prvi puta vidjeli nakovanj i kovački čekić i drugu opremu iz kovačnice.

„Vjerujem kako su posjetitelji festivala stekli dojam o tome kako su nekada izgledale kovačnice koje su nekada bile jako važne za svakodnevni život. Nismo mogli zapaliti vatru kakva je uvijek bila u kovačnicama, jer je zbog vremenskih uvjeta na Pagu zabranjeno loženja vatre na otvorenom, ali smo ipak uspjeli napraviti dovoljno kako bi se svi upoznali s radom kovačnice,“ rekao je Tihomir Želimorski, predsjednik Udruge Stari zanati iz Hlebina.

Na festivalu je sudjelovao i Mladenko Olić iz Vlašića koji je posjetitelje oduševio vještinom pravljenja vrša od žuka ili žukve.

„Vrše od žuka radim od desete godine, a sada imama osamdeset dvije. Puno sam ih napravio i jako su korisne. Žuk uzmem na močvarnom području jer ga tamo jedino ima i od njega se plete vrša koja uglavnom služi za lov glavoča i rakova i može jako dugo trajati. Danas malo tko radi takve vrše, u Vlašima nas ima još samo nekoliko, a svoje znanje prenosim mlađima. Za napraviti jednu vršu treba mi oko dva sata i ona se odmah može koristiti,“ rekaoje Mladenko Olić.

Članovi KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Vlašića su na festivalu sudjelovali u narodnim nošnjama svojeg mjesta. Pokazali su razne korisne predmete od ovčje vune koje su, kako su rekli, nekada bili dio svakodnevnog života. Među ostalim su pokazali čarape izrađene od vune i torbu od vune.

„Vuna je nekada imala veliku vrijednost i od nje se mnogo toga radilo. Na primjer, težaci su u polje obavezno nosili torbu od vune i u njoj su držali vino i hranu. Većina odjeće je nekada bila od vune,“ rekli su članovi i članice KUD-a „Sveti Jeronim“.

Na festivalu su paške čipkarice, koje vodi učiteljica paške čipke Jasna Magaš, prikazale kako se šije paška čipka. Članovi Udruge Paška alka su pokazali kako se nekada popravljalo ribarske mreže, kako se pekla rakija i kako su se opletale boce te razne druge poslove koji su bili neizostavni dio nekadašnjeg načina života na otoku Pagu.

„Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na festivalu i jako sam zadovoljna što je kroz dva dana, koliko je festival trajao, bio jako velik broj posjetitelja. Vremena se mijenjaju, mnogi zanati nestaju i smisao festivala je održati sjećanje na stare zanate i novim pokoljenjima pokazati makar dio onoga što je njihovim precima značilo život. U tome smoi ove godine uspjeli, zahvaljujući velikom zalaganju svih koji su sudjelovali. Zahvaljujem se i Gradu Pagu koji je bio organizator i pokrovitelj festivala kao i medijima koji su najavaljivali festival i koji su izvješćivali o događanjima na festivalu,“ rekla je Ivana Portada, predsjednica Udruge Paška alka koja je bila zadužena za operativni dio poslova u organiziranju festivala.
Organizator i pokrovitelj festivala bio je Grad Pag.

f-IMG4096
f-IMG4082
f-IMG4076
f-IMG4071
f-IMG4065
fIMG4058
f-IMG4052
f-IMG4046

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK