slusaonica01
livestream01

Radio Pag rimski brod

Nakon senzacionalnog pronaska olupina rimskog broda nedaleko Šimuna, Grad Pag se uključio u zaštitu tog lokaliteta. Kako je potvrdio gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić obavljeni su razgovori u Ministarstvu kulture RH te je dogovoreno kako će Grad Pag biti nositelj projekta zaštite lokaliteta.


"Cilj nam je taj lokalitet učiniti jedinstvenim u Europi. Stoga smo odmah odlučili da se ne ide u postavljanje kaveza nego da lokalitet ostane kakav je, ali osiguran specijalnim video nadzorom i svim potrebnim popratnim zaštitama. Na taj način ronioci će moći uživati u jedinstvenom pogledu, ali neće moći prići amforama ili ih dotaknuti," rekao je Fabijanić.
Uskoro će biti gotova Studija o zaštiti s nekoliko rješenja, a nakon toga se kreće i u realizaciju.
Grad Pag očekuje da će podmorski lokalitet u Šimunima biti financijski samoodrživ.
Podsjetimo, pronađeni brod je izvanredno dobro očuvan i pretpostavlja se kako se radi o brodu s početka prvog stoljeća prije Krista koji se možda želio skloniti u uvali Šimuni, u kojoj je, prema nekim tragovima, bila i rimska luka. U teretu broda je bio velik broj dobro očuvanih amfora. Brod su pronašli ronioci Diving centra "Foka" za vrjeme turističkog ronjenja. Za sada je utvrđeno kako je brod polegao na morsko dno i polako se raspadao, a u dužini od 21 metar rasprostranjene su amfore koje su srasle s okolišem i tako su zaštićene od moguće krađe. Dio se i ne vidi jer je ukopan u dno. Pretpostavlja se kako na nalazištu ima najmanje 600 amfora.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK