slusaonica01
livestream01

Radio Pag Tajna Paske uvale

Podmorje oko otoka Paga golemo je nalazište olupina brodova iz raznih povijesnih razdoblja i ostataka koji se uobičajeno pronalaze uz olupine brodova, kao što su amfore, dijelovi amfora, razne vrste keramike, upotrebni predmeti, dijelovi brodske opreme i slično. Mnogi potonuli brodovi nisu pronađeni, a zbog toga nisu ni zabilježeni.

Za njih su znali uglavnom stari ribari koji su u mrežama ponekad vadili ostatke koji su upućivali na postojanje većeg podmorskog nalazišta. Uz to, stari ribari su dobro znali koja područja treba izbjegavati za bacanje mreža kako ih ne bi uništili. Jedno od takvih područja je i u Paškoj uvali. Stari paški ribari koji su, u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno, 70.-tih i 80.-tih godina, u Paškoj uvali vukli tratu i općenito koristili razne vrste mreža, ponekad su s mrežama vadili ostatke amfora i razne druge predmete. Koncem 80.-tih godina namjeravalo se snimiti televizijsku emisiju o starim paškim ribarima, što zbog raznih razloga nije napravljeno. No, tom prigodom se govorilo o dijelovima amfora mrežama izvađenih u Paškoj uvali. Na temelju jednog komada amfore izvađene u Paškoj uvali arheolozi su tada procijenili kako se radi o amfori iz 1. stoljeća n. e., što ih je začudilo. Naime, u 1. stoljeću, prema za sada prihvaćenoj znanstvenoj teoriji, na prstenu Paške uvale postojao je samo jedan grad, Cissa, ali znatno zapadnije od mjesta na kojem su se pronalazili dijelovi amfora. Kako nisu provedena istraživanja, nije utvrđen lokalitet nalazišta niti je pronađen potonuli brod. Nekoliko godina kasnije, dva sportska ronioca su, u Paškoj uvali, pronašli nekoliko dijelova amfora, uglavnom gornjih dijelova, koji su pokazani arheolozima. I tada je potvrđeno kako se radi o amforama iz 1. stoljeća. Postavilo se pitanje, što bi brod koji je plovio u Cissu, radio na južnom dijelu Paške uvale? Jedna od pretpostavki bila je da ga je tamo odbacilo nevrijeme, te da je možda uslijed nevremena i potonuo. No, gdje se točno nalaze ostaci tog broda? Ronioci su govorili o "priličnoj dubini", a i ribari su to potvrđivali govoreći kako je to "puno duboko". Neslužbeno se, 1993. godine, nakon znanstvenog skupa o prošlosti Paga, govorilo i o mogućem većem podmorskom arheološkom nalazištu u Paškoj uvali. Nakon toga bilo je nekoliko pokušaja organiziranja potrage za potonulim brodom iz 1. stoljeća, ali sve je uglavnom ostalo na planovima. Tako Paška uvala i dalje krije tajnu potonulog broda za kojeg se može pretpostaviti kako, s obzirom na količinu ostataka koji su kroz godine bez namjere izvađeni, predstavlja bogato arheološko nalazište.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK