slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Bulaman

Bulaman je običaj koji se u gradu Pagu održava nesumnjivo dugo, spominje se u dva zapisa iz 1934. godine, a u jednom od tih zapisa se navodi kako se radi o "starom običaju".

No, kada je taj običaj počeo nije poznato. Bulaman je povezan isključivo s Novom godinom. Djeca i mladi, uglavnom do navršene 16 godine, su od Nove godine do Sveta Tri Kralja posjećivali članove obitelji, nane, didi, tete, barbe i čestitali im Novu godinu. Za čestitku su dobivali poklon, uglavnom su to bili slatkiši i voće . Od konca tridesetih godina 20. stoljeća za poklon se dobivao novac. U to vrijeme je vjerojatno i običaj zvan bulaman promijenio značenje. Imenica bulaman se od tada odnosila na dobiveni poklon u novcu. Djeca i mladi su s oduševljenjem čekali vrijeme bulamana, no koliko su se tome radovali oni, toliko su se radovali i stariji koji su očekivali dolazak svojih unuka, nećaka, nećakinja. Kako se za bulaman često dobivalo kovanice, djeca i mladi su na pjaci, uz siciju kod Zborne crkve, u to vrijeme igrali cip-cip i druge igre za koje su se koristile kovanice. Roditelji su, u načelu, bulaman ostavljali djeci jer je njima bio i namijenjen.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK