slusaonica01
livestream01

Radio Pag Suncani sat Vlasici

U zajedničkom poslu našli s se Grad Pag i Općina Vrsi, a radi se o rekonstrukciji i zaštiti Sunčanog sata na Rtu Škamica u Vlašićima. Pretpostavlja se kako je Sunčani sat na Rtu Škamica, koji ima spomeničko značenje, napravljen u 19. stoljeću, a kako se nalazi na vrhu poluotoka na rtu Škamica, na lokaciji koja je od važnosti u pomorskom prometu, pretpostavlja se da je služio kao orijentir za brodove.

Upravo na temu Sunčanog sata, a na inicijativu udruge Volim Vlašići i Općine Vrsi, održan je sastanak na kojem su sudjelovali Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Davor Fabijanić, zamjenik gradonačelnika, Stipe Žunić, gradski vijećnik i predstavnici Općine Vrsi, Anita Predovan Maraš, Ivana Milutin i Šime Stojak. Šime Stojak, komunalni referent Općine Vrsi predstavio je projekt arheološkog istraživanja i terenskog pregleda Sunčanog sata. Stručno izvješće postojećeg stanja izradili su Neda Kolenović, mag.archeol. i prof.dr.sc. Igor Kulenović.
Na sastanku je dogovoreno da će Grad Pag, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Zadru, ishoditi odobrenje i naručiti izradu idejne projektne dokumentacije rekonstrukcije Sunčanog sata, a paralelno s time i zaštiti spomenik na način da se upiše u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture kao nepokretno dobro. Nakon izrade projektne dokumentacije, konzultacija i odobrenja Konzervatorskog odjela u Zadru krenut će se u rekonstrukciju Sunčanog sata.
„Zahvaljujemo udruzi Volim Vlašići i Općini Vrsi koji su pokrenuli ovu inicijativu obnove Sunčanog sata. Radi se o vrlo zanimljivom spomeniku čijeg autora nažalost ne znamo. Sat ćemo u suradnji s konzervatorima obnoviti i zaštiti s obzirom da se radi o građevini od lokalnog kulturnog značaja. Ovaj projekt početak je dobre suradnje između Grada Paga i Općine Vrsi,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK