U Kneževom dvoru u Pagu održana je dodjela certifikata i oznake Posebnog standarda "Pag na meniju". U objavi organizatora navodi se: Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda „Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)“svečano su uručeni u petak, 26. ožujka 2021. godine u gradu Pagu u prostoru Kneževog dvora.
Nakon objavljenog javnog poziva, uvjetima poziva ipravilnika Posebnog standarda, udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s područja cijelog otoka Paga. Tako će svi ljubitelji dobre tradicionalne hrane i pića otoka Paga svoja nepca moći oduševljavati u nekim od sljedećih konoba: „Bile“ i „Bodulo“ u Pagu, „Didova kuća“ u Šimunima, „Bonaca“ u Mandrama, „Figurica“ i „Prtorić“ u Kolanu te „Težak“ u Metajni. Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ Općine Kolan. Na svečanoj dodjeli certifikata bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i predsjednik TZ Grada Paga, direktori otočnih turističkih zajednica te predstavnici Udruženja obrtnika Paga i Novalje. U ime svih turističkih zajednica nazočnima se obratila Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga.
Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima (Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja). Poseban standard »Pag na meniju ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Provedbom ovog projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastro turizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Učenici trogodišnjih zanimanja često su podcijenjeni u društvu kao oni koji su upisali takvu školu jer „nisu imali uvjete za nešto bolje“. Upravo ovaj i ovome slični projekti žele osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma na koji se oslanja naše gospodarstvo. Svi mi volimo, došavši u neku novu destinaciju, kušati okuse toga kraja i volimo da oni budu pripremljeni i prezentirani na odgovarajućoj razini. Zato su nam dragocjeni naši učenici strukovnih zanimanja u sektoru Turizam i ugostiteljstvo.Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.
Projekt »Pag na meniju temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja. Specifičnost te knjižice recepata je u tome što su svi recepti pisani standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). Osim toga, knjižica je objavljena 2019. godine ina engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.
Sljedeći javni poziv za „Pag na meniju“ bit će objavljen polovicom travnja godine.