slusaonica01
livestream01

Radio Pag Cvjetanje mora na Pagu

Nakon nekoliko dana s natprosječno visokim temperaturama zraka, na nekim dijelovima otoka Paga, osobito u manjim uvalama i uz plaže, došlo je do cvjetanja mora. Otočani dobro znaju za tu pojavu i nisu iznenađeni. Međutim, mnogi turisti i vikendaši su uvjereni kako se radi o onečišćenju mora.

Neki, bez provjere o čemu se radi, na društvenim mrežama objavljuju fotografije i videa cvjetanja mora, navodeći kako se radi o nakupljenoj prljavštini. Grad Novalja je, upravo zbog učestalih objava cvjetanja mora, reagirao objavom na svojem službenom FB profilu, a u objavi se navodi: "Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se događa krajem lipnja i početkom srpnja. Kako diljem Jadrana, tako i kod nas u Novalji može se primijetiti ova pojava koja nalikuje zagađenju mora. More nije zagađeno i potpuno je bezopasno za ljude iako ružno izgleda." Cvjetanje mora može biti različito, malo i veliko. Kada je malo, jedva je primjetno, a kada je veliko, tada to nije lijep prizor. U enciklopedijskim izdanjima navodi se kako se cvjetanje mora događa ili zbog naglog razmnožavanja zelenih algi ili životinjskih bičaša. Za vrijeme bonace, mirnog mora, na površini se zadržavaju sluzave nakupine zelenih algi ili životinjskih bičaša, a te nakupine mogu biti raznih boja, od zelene do crvene. Najvažnije je, kako navode stručnjaci, što je cvjetanje mora potpuno bezopasno.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK