slusaonica01
livestream01

Strani radnici

Na otoku Pagu, na sezonskim poslovima, radi veći broj stranih državljana, no nije poznato koliko, jer MUP još nema ažuriranu statistiku za ovu godinu. Prema procjenama nekoliko poslodavaca, stranih radnika na Pagu ima između 150 i 300, dok neki tvrde kako ih je više. Prema neslužbenim podacima, najviše stranih državljana koji rade na području otoka Paga je iz Srbije, Kosova i BiH, a ima ih i iz arapskih zemalja.

Prošlog ljeta potražanja za sezonskim radnicima bila je znatno manja nego 2019. godine. Ove godine ponovno je potražanja za sezonskim radnicima porasla. Mnogi poslodavci navode kako su pokušali zaposliti domaće ljude, ali u tome su samo dijelom uspjeli i morali su zaposliti strane državljane. Prema anketi koju je Radio Pag proveo među poslodavcima, stranci koji rade na području otoka Paga uglavnom su mlađe životne dobi, a više je muškaraca nego žena. Gotovo svi radnici iz arapskih zemalja rade u građevinarstvu. Dio radnika s Kosova radi u građevinarstvu, a dio u ugostiteljstvu. Radnici iz Srbije rade u ugostiteljstvu i u trgovinama. Kako su za Radio Pag rekli neki od poslodavaca, zadovoljni su stranim radnicima koji su se, kako kažu, brzo prilagodili novoj okolini, a navode i kako dobro obavljaju sezonske poslove. Zapošljavanje stranaca temelji se na novom Zakonu o strancima koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Zakon je prihvatio zahtjev Hrvatske obrtničke komore i drugih organizacija poslodavaca i ukinut je kvotni sustav zapošljavanja stranaca. Zakonom je, u svrhu zaštite domaćeg tržišta rada, uveden postupak testa tržišta rada kojega je potrebno provesti pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prije podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad. Test tržišta rada obuhvaća provjeru stanja u evidenciji nezaposlenih osoba i postupak posredovanja u cilju zapošljavanja radnika s nacionalnog tržišta rada, odnosno poslodavci moraju, prije zapošljavanja državljana trećih zemalja, provjeriti mogu li potrebu za radnicima zadovoljiti na domaćem tržištu rada.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK