slusaonica01
livestream01

Suncani sat

Sunčani sat na pročelju zgrade Hotela "Smokva" u Pagu podsjetnik je nekadašnjeg načina računanja vremena. To je i vrlo točan sat, jer otok Pag presijeca 15. meridijan istočne geografske dužine po kojem se računa srednjeeuropsko vrijeme. Zgrada na kojoj se nalazi sunčani sat do 1945. godine bila je kuća obitelji Budak u kojoj je živio i radio Frane Budak (1865.-1944.), ekonomist, paški načelnik, čelnik paških pravaša, inicijator utemeljenja Čipkarske škole 1906. godine, autor brojnih nacrta paške čipke.

Prema slici s početka 20. stoljeća, napravljenoj u tehnici ulja na platnu, dvorište obiteljske kuće Budak spajalo se s plažom na mjestu na kojem je danas šetnica uz park, a u dvorištu se nalazio veliki mlin. Sunčani sat na toj zgradi postavljen je vrlo precizno, kako bi od svanuća do zalaska Sunca pokazivao točno vrijeme. Pažani su, za sunčanih dana, pažljivo promatrali položaj sjene središnje vertikale na sunčanom satu. Zanimljivo je da se sunčani sat koristio za određivanje točnog vremena i nakon što su se, krajem 19. stoljeća, u trgovinama u Pagu pojavili mehanički satovi. Međutim, nakon što su se, dvadesetih godina 20. stoljeća, pojavili džepni i ručni satovi, sunčani sat je počeo gubiti značenje koje je do tada imao. Danas je sunčani sat na pročelju nekadašnje kuće obitelji Budak samo podsjetnik na jedno povijesno razdoblje kada se točno vrijeme mjerilo po kretanju Sunca.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK