slusaonica01
livestream01

Katastarska izmjera u Pagu

Gradska uprava Grada Paga, u suradnji s Državnom geodetskom upravom, priprema katastarsku izmjeru zemljišta za sva naselja koja se nalaze u administrativnim granicama Grada Paga, od Miškovića do Šimuna. Katastarska izmjera provest će se u dvije faze. U prvoj fazi izmjera će se provesti na građevinskom zemljištu, a u drugoj fazi na poljoprivrednom zemljištu.

Katastarska izmjera je izuzetno važan postupak za svakog posjednika ili posjednika i vlasnika zemljišta ili zgrade i svatko bi, ponajprije zbog zaštite svojih prava, morao sudjelovati u postupku. Cilj katastarske izmjere je dovođenje u red zemljišnih čestica, jasno određivanje međa između zemljišnih čestica i izrada katastarskog operata. VAŽNA NAPOMENA: KATASTARSKI OPERAT KATASTRA NEKRETNINA STAVLJA SE U PRIMJENU S ISTIM DATUMOM S KOJIM SE OTVARA OSNOVANA, ODNOSNO OBNOVLJENA ZEMLJIŠNA KNJIGA. Sudjelovanje vlasnika zemljišta u postupku izmjere je važno, jer se katastarskom izmjerom potvrđuje postojeće pravo na zemljištu. Vlasnici zemljišta i zgrada samo uključivanjem u postupak mogu štititi svoje pravo na zemljištu. Sudjelovanje u postupku katastarske izmjere ponajprije znači redovno praćenje javnih objava u svezi s tim postupkom, označavanje međa svojeg posjeda, provjeravanje katastarskog elaborata i, ako je potrebno, pravovremeno davanje prigovora. Posebna pozornost potrebna je u postupku predočavanja elaborata. Nositelj prava posjeda u tom dijelu postupka potvrđuje da su mu podaci predočeni te potpisuje izjavu kojom potvrđuje da je suglasan s predočenim podacima u popisnom listu i izvodu iz katastarskog plana, s koordinatama katastarske čestice. Predočeni popisni list iz katastarskog plana treba izuzetno pažljivo pregledati, a ako je potrebno, može se zatražiti savjet ovlaštenih geodeta. Na zemljištima na kojima postoje sporovi, osobe koje su u sporu, u katastarskoj izmjeri trebale bi zajedno sudjelovati, a posebno u označavanju međa. Također, i osobe koje imaju prebivalište izvan Grada Paga, a koje imaju zemljište na području Grada Paga, moraju aktivno sudjelovati u postupku. To mogu učiniti osobno, što je najbolje, ili preko osobe kojoj za taj postupak daju punomoć. Ne smije se zanemariti niti jedan dio postupka katastarske izmjere.
Prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina te prema Pravilniku o katastarskoj izmjeri, katastarska izmjera je prikupljanje i obrada svih potrebnih podataka u svrhu osnivanja katastarskih čestica, evidentiranja zgrada, evidentiranja posebnih pravnih režima na zemljištu i načina uporabe zemljišta te izrade katastarskog operata katastra nekretnina. Katastarski operat je naziv za ukupnu katastarsku evidenciju koja se vodi za neku katastarsku općinu. Katastarsku izmjeru provodi Državna geodetska uprava u sporazumu s ministarstvom nadležnim za poslove pravosuđa, a pojedine poslove u okviru katastarske izmjere obavljaju pravne i fizičke osobe ovlaštene za obavljanje geodetske djelatnosti koje se odabiru na javnim nadmetanjima.
Nositelji prava aktivno sudjeluju u svim postupcima u okviru izmjere i to u okviru:
Obilježavanje granica zemljišta vidljivim trajnim oznakama,
Mjerenja granica zemljišta, prikupljanja podataka o katastarskim česticama,
Predočavanja elaborata katastarskih izmjera,
Izlaganja podataka elaborata katastarske izmjere,
u okviru kojih postupaka mogu zaštititi svoja prava i interese.
Katastarska izmjera provodi se za neko područje i svi zainteresirani na tom području moraju biti obaviješteni o njezinom provođenju. Zakonom je propisano da Odluku o katastarskoj izmjeri donosi glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i da ta Odluka mora biti objavljena u Narodnim novinama. Informacija o provedbi katastarske izmjere objavljuje se i u lokalnim glasilima. U svim jedinicama mjesne samouprave, na području na kojem se provodi izmjera, održavaju se javni skupovi građana na kojima se zainteresiranim osobama objašnjava postupak nove katastarske izmjere te daju upute za obilježavanje granica zemljišta vidljivim trajnim (međnim) oznakama. Na glavnim cestovnim ulazima u područje koje je pod izmjerom postavljaju se ploče kojima se označava radilište.
Nositelji prava pisanim se putem pozivaju na obilježivanje granica zemljišta te su dužni, u roku koji je određen Odlukom o katastarskoj izmjeri, o svome trošku izvršiti obilježivanje. Stručnu pomoć koja im se pri tom pruža i trajne međne oznake koje koriste za obilježavanje granica zemljišta osiguravaju stručne osobe koje provode geodetske poslove u okviru katastarske izmjere bez naknade.
Nakon obavljenog obilježavanja granica katastarskih čestica obavljaju se potrebna mjerenja i prikupljanja podataka. U okviru mjerenja obavezna je prisutnost nositelja prava i geodetskih stručnjaka na katastarskim česticama.
Nakon prikupljenih i obrađenih podataka u okviru katastarske izmjere izrađuje se elaborat katastarske izmjere koji se predočava nositeljima prava. Početak predočavanja objavljuje se u javnim glasilima.
Nositelji prava pozivaju se na predočavanje pisanim putem i predočavaju im se podaci iskazani u popisnim listovima te na katastarskom planu.
U postupku predočavanja elaborata nositelj prava potvrđuje da su mu podaci predočeni te potpisuje izjavu kojom potvrđuje da je suglasan s predočenim podacima u popisnom listu i izvodu iz katastarskog plana (s koordinatama katastarske čestice) koji je prilog popisnom listu.
Izlaganje na javni uvid katastarskih podataka sadržanih u elaboratu katastarske izmjere provodi povjerenstvo Državne geodetske uprave. Izlaganje se obavlja istodobno i povezano sa osnivanjem ili obnovom zemljišne knjige koje provodi nadležni sud.
Nositelji prava koji su potpisali izjavu o suglasnosti s predočenim podacima izmjere ne pozivaju se ponovno na izlaganje već im se dostavlja obavijest.
Nositelji prava koji nisu potpisali izjavu o suglasnosti sa predočenim podacima izmjere pisanim putem se pozivaju na postupak izlaganja. U postupku izlaganja katastarskih podataka nositelj prava potvrđuje da je suglasan s izloženim podacima u popisnom listu i izvodu iz katastarskog plana (s koordinatama katastarske čestice) koji je prilog popisnom listu.
Osobe koje nisu suglasne sa stanjem prikupljenih podataka mogu na to stanje uložiti prigovor.
Nakon što su izložene sve katastarske čestice, riješeni svi prigovori, i dopunjen katastarski plan rezultatima terenskih uviđaja, stvoreni su uvjeti za stavljanje u primjenu novog katastarskog operata. Prije izrade novog katastarskog operata trebaju biti sastavljeni svi zemljišnoknjižni ulošci na strani zemljišne knjige. Katastarski operat katastra nekretnina stavlja se u primjenu sa istim datumom sa kojim se otvara osnovana, odnosno obnovljena zemljišna knjiga.
Odlukom o stavljanju u primjenu katastarskih operata izvan uporabe se stavlja dotadašnji katastarski operat koji se pohranjuje u nadležnom katastarskom uredu. Istovremeno stavljanje u primjenu katastarskog operata i otvaranje zemljišne knjige doprinosi sigurnosti u pravnom prometu i zaštiti povjerenja u (katastar) i zemljišne knjige.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK