slusaonica01
livestream01

Davor Fabijanic o obrani Paskog mosta

Davor Fabijanić, koordinator braniteljskih udruga s otoka Paga je, na svečanosti u prigodi 30. godišnjice obrane Paškog mosta, o obrani Paškog mosta rekao:


"Dragi prijatelji, tada jedinstvena Općina Pag, koju su činili današnji gradovi Pag i Novalja te Općina Povljana i Kolan, među prvima u Hrvatskoj, pored već ustrojenih policijskih snaga, formira Zbor narodne garde. Naša glavna zadaća je bila osiguranje prometnog pravca preko otoka Paga s posebnim naglaskom na Paški most. Padom Masliničkog mosta 13. rujna 1991. godine ovo postaje jedini slobodni prolaz između sjevera i juga Hrvatske. Drugog puta više nije bilo. Sav civilni i vojni promet između sjevera i juga Hrvatske prolazio je samo ovim mostom. Time je Paški most postao strateški objekt i jedna od najvažnijih komunikacija u Domovinskom ratu u cijeloj Hrvatskoj. Kao takav je izazvao pažnju neprijatelja i postao nezaobilazna meta. Na današnji dan, 8. studenog, dogodila se ključna bitka. Most je branila postrojba Most iz sastava Protuzračne obrane Pag sastavljena od domaćih ljudi, različitih profila i specijalnosti. Ono što im je bilo zajedničko je visoki stupanj obučenosti, međusobno povjerenje i zavidni borbeni moral. Prvi napad je počeo u jedan sat iza ponoći i bitka je trajala do 14 sati. U tim napadima našlo bi se i do dvanaest neprijateljskih zrakoplova iznad braniteljskih glava. Tukli su raketama, bombama, mitraljirali, bacali paučinu, dolazili i ponovno se vraćali. Nisu tukli samo branitelje i most, tukli su i trajekte i civilne kolone vozila. Da, zrakoplovi su se vraćali ponovno u borbu, ali ne svi. Poneki bi malo zaronili. Prema potvrđenim podacima, paški branitelji su tog dana oborili tri neprijateljska zrakoplova, za oštećene se ne zna broj, most nije pogođen, branitelji nisu imali poginulih niti ozbiljnih ranjavanja. Nakon toga dana nisu dolazili ni blizu mosta. Dragi prijatelji, ovo je prilika da se u ime braniteljskih udruga otoka Paga zahvalim našim dragim gostima koji su svojim dolaskom pokazali da znaju cijeniti naš doprinos u Domovinskom ratu. Posebno hvala ovoj mladosti kojoj su pružena ovakva saznanja kako bi cijenili život u miru i znali čuvati svoju domovinu.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK