slusaonica01
livestream01

Predavanje Josip Lisac

U organizaciji Grada Paga, KUD-a "Družina" i Radio Paga u Pagu je dr. sc. Josip Lisac, filolog i dijalektolog, održao predavanje na temu govora Grada Paga i paške cakavice. U opsežnom predavanju, dr. sc. Josip Lisac se osvrnuo na literaturu koja govori o cakavici i na područja na kojima se govori cakavicom, kako i o njezinim temeljnim značajkama.

Predavanje je nastavak rada na uvrštenju govora grada Paga i paške cakavice na listu nematerijalnih dobara Republike Hrvatske te pokretanja postupka zaštite paške cakavice pri UNESCO-u. Postupak zaštite govora grada Paga i paške cakavice pokrenut je u sklopu emisije Radio Paga "Domaće besede" koju uređuje Ivo Fabijanić, član KUD-a Družina, pjesnik i pisac. KUD "Družina" na razne načine održava tradiciju govora grada Paga i cakavice. Tako je, među ostalim, tiskana knjiga prof. Nikole Kustića "Cakavski govor grada Paga s rječnikom", a prikupljaju se i razni pisani materijali na paškoj cakavci koji se koriste u vrijeme karnevala. Uz to, Ivo Fabijanić, kroz emisiju potiče i učenike osnovne i srednje škole na pisanje radova na cakavici, Tako su, u jednoj od emisija "Domaće besede", pročitane pjesme na cakavici koje su napisali učenice i učenici 4. razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca. Ivo Fabijanić također potiče na prikupljanje riječi iz paškog dijalekta kako bi se za budućnost sačuvao govor grada Paga i paška cakavica.
Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK